Conform datelor oficiale, peste 19.000 de planuri de afaceri au fost înregistrate în programul Start-Up Nation, din care 70% au fost depuse în ultimele cinci zile ale sesiunii.

Programul Start-Up Nation are un buget de 1,7 miliarde de lei în acest an, iar suma maximă pe care o poate primi o firmă este de 200.000 de lei.

„Cei care au aplicat în cadrul programului au avut două opțiuni la dispoziție: să opteze pentru cererea de rambursare sau pentru cererea de plată. În cazul cererii de plată, am sugerat să se discute cu furnizorii care sunt dispuși să le furnizeze echipamentele în maximum 45 de zile, fără a avea presiune pe cash flow. Cei care vor merge pe cererea de rambursare au posibilitatea de a implementa proiectul prin creditul punte cu partenerii noștri. Astăzi semnăm contractul de parteneriat care va pune bazele creditului punte. Creditul-punte este de mare importanță, pentru că în momentul în care dosarul trece de evaluare, cel care beneficiază de proiect ajunge la unul dintre partenerii noștri, iar în cel mult două săptămâni vor primi suma necesară. Banca reprezintă un punct important. Creditul ajunge în contul beneficiarilor, beneficiarul va cheltui banii pentru necesar, iar toate echipamentele care fac parte din active și cele de inventar vor intra în această primă tranșă. Avem foarte mult de lucrat în acest sens, colaborarea dintre noi ca minister, prin agențiile noastre, partenerii noștri și beneficiari”, a menționat ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ilan Laufer.

Cele trei bănci partenere din programul Start-Up Nation. Băncile partenere sunt:

  • Banca Transilvania;
  • CEC Bank;
  • Banca Comercială Română (BCR).

Potrivit ministrului de resort, „parte din proiect face și Fondul de Garantare pentru IMM”.


CITEȘTE ȘI… EXCLUSIV/ Inna are iubit american, consideră Barcelona cea de-a doua sa casă, dar refuză să emigreze. ”Vreau să rămân cetățean român”


„În acest sens, încercăm să reducem costurile cât mai mult și cred că în cel mai scurt timp vom găsi o soluție simplă pentru ca dosarele să fie soluționate într-un termen rezonabil și să eficientizăm costurile”, a subliniat Ilan Laufer.

Pe de altă parte, în cazul programului guvernamental de sprijin a internaționalizării companiilor românești, firmele care doresc să se promoveze pe piețele externe se pot înscrie începând chiar de astăzi (luni, 31 iulie), de la ora 10:00, iar fondurile se alocă după principiul „primul venit, primul servit”.

Suma maximă pe care o poate accesa o firmă este 50.000 de lei. Există o contribuție proprie de 10% a celor care aplică, deci grantul este nerambursabil în proporție de 90%, a explicat Laufer, în cadrul unei conferințe de lansare a programului.

În același timp, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat analizează și introducerea unor produse alternative de finanțare pentru cele peste 10.000 de firme care s-au înscris în programul Start-Up Nation și care nu s-au calificat pentru a primi fonduri în acest an.

„Rezultatele finale ale Start-Up Nation arată că au fost depuse 19.026 planuri validate ca fiind bune, din care 8.600 ar intra la finanțare și am avea încă peste 10.000 de planuri în așteptarea unei finanțări. Finanțarea totală cerută este de 3,7 miliarde de lei, însă valoarea pe care o avem noi alocată pentru acest an este de 1,7 miliarde de lei, ceea ce ar însemna că există o cerere suplimentară de 2 miliarde de lei pentru finanțare. Eu cred că trebuie să ne gândim și la soluții alternative de finanțare a acestor companii. Apreciez foarte multe efortul depus de antreprenori și de cei care și-au făcut curajul să se înscrie în programul Start-Up Nation, s-au dus și au creat un plan de afaceri, au creat o viziune, au depus un efort pe care eu îl apreciez foarte mult și fără de care programul nu s-ar fi bucurat de un asemenea succes”, explica, săptămâna trecută, ministrul Laufer.

FOTO: Arhivă


CITEȘTE ȘI… EXCLUSIV/ Daniela Crudu o duce bine după despărțirea de Capatos. Câștigă peste 3.000 de euro pe lună!


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News