Trei mari nereguli au fost semnalate de IGSU/DSU la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța în raportul realizat anul trecut, la o lună după incendiul care a omorât 10 oameni la Spitalul Județean Piatra Neamț.

Astfel, pe 14 decembrie 2020, la o lună de la producerea incendiului de la unitatea medicală nemțeană, Raed Arafat trimitea o notă-raport către Ministerul Sănătății. 

Nelu Tătaru, ministrul de atunci, afla despre problemele referitoare la securitatea la incendiu și instalațiile electrice din spitalele țării.

„Am onoarea a mă adresa dumneavoastră spre a vă informa cu privire la concluziile controalelor de prevenire executate de personalul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă judeţene şi Bucureşti-Ilfov la secţiile ATI din cadrul unităţilor sanitare de la nivelul zonelor de competenţă, în vederea prevenirii şi reducerii riscului de manifestare a unor situaţii de urgenţă, similare incendiului din data de 14.11.2020 produs la secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, potrivit informării prezentate anexat”, spunea Arafat.

Raed Arafat. Foto Eli Driu

Pe listă erau semnalate și trei probleme cu care se confrunta Spitalul Județean de Urgență Constanța. 

Ce nu era în regulă la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța

  • Nu funcționează instalațiile de detecție, semnalizare și avertizare a incendiilor
  • Instalațiile electrice se exploatează cu defecțiuni, improvizaţii sau în condiţii în care se generează supracurenţi sau suprasolicitări din cauza racordării unor consumatori care depăşesc puterea nominală a circuitelor;
  • Instalațiile electrice nu sunt verificate periodic cu personal atestat.

Ieri, surse din anchetă citate de Europa Liberă susțineau că focul a plecat de la problemele la instalația care conecta sistemul electric de cel care transmitea oxigenul medical către bolnavii COVID-19 din ATI. Este doar o posibilitate, ancheta se găsește abia la început.

1938 este anul în care a fost construit spitalul constănțean

Nimic despre autorizația la incendiu

Același document trimis de Arafat către Tătaru vorbește și de spitalele care funcționează fără autorizația la incendiu. Dar, la acest punct, nu figurează spitalul care a luat foc vineri.

Nelu Tătaru. Foto Hepta

În județul Constanța sunt identificate alte șapte spitale: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei Constanţa, Spitalul Municipal Mangalia, Spitalul Orăşenesc Cernavodă, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie – Clădire Medicală II Constanţa, SC Isis Medical Center SRL /Spitalul Isis Constanţa, SC Euromatema SA Constanţa, SC Med Star 2000 SRL Constanţa.

De ce în listă nu apare tocmai Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, despre care DSU a spus, imediat după incendiul letal că funcționa fără autorizație la incendiu?

„Nu există solicitare și depunere de acte prin care să se solicite autorizația de securitate la incendiu, deși în 2007 s-a născut această obligație”, a punctat Cristian Radu, prim-adjunctul de la IGSU, într-o conferință de presă de ieri. Tradusă românilor de un specialist consultat de Libertatea, afirmația șefului IGSU înseamnă că spitalul nu a cerut autorizație, iar, pe de altă parte, pompierii nu l-au controlat ca să-i ceară să intre în legalitate. Numărul mic de inspectori ISU care fac controlul e un lucru care a ieșit la iveală imediat după incendiul de la clubul Colectiv, fiind o problemă la nivel național, dar nu a fost niciodată modificat în bine. 

Raed Arafat nu a răspuns solicitării ziarului.

 
 

Urmărește-ne pe Google News