Vedete pop, prezentatori de televiziune și regizori de film au postat imagini negre pe Instagram în semn de protest față de război.

„Noi, rușii, ne vom confrunta cu consecințele zilei de astăzi încă mulți ani”, a scris prezentatoarea de televziune și radio Ksenia Sobchak, fostă candidată la președinție despre faptul că Rusia a atacat Ucraina.

O petiție împotriva războiului lansată de reporterul cotidianului Kommersant, Elena Chernenko, a strâns cel puțin 100 de semnături ale jurnaliștilor. Printre semnatari se numără angajați ai unor instituții precum RBC, Novaya Gazeta, Dozhd, Ekho Moskvy, Snob și The Bell, precum și din instituțiile de presă de stat TASS și RT.

Redactorul-șef al Novaya Gazeta, Dmitri Muratov, câștigător al Premiului Nobel pentru Pace în 2021, a denunțat avertismentele lui Putin împotriva ingerințelor externe și a făcut un ecou al apelului președintelui ucrainean Volodimir Zelenski ca rușii să se opună războiului.

„Comandantul șef învârte «butonul nuclear» în mâini ca un breloc de la o mașină scumpă. Următorul pas este o salvă nucleară? Nu pot interpreta altfel cuvintele lui Vladimir Putin despre o armă pentru răzbunare. Numai mișcarea antirăzboi a rușilor poate salva vieți pe această planetă”, a declarat Muratov într-un mesaj video prin care a anunțat că următoarea ediție a ziarului va fi publicată atât în rusă, cât și în ucraineană.

Totodată, o coaliție formată din 30 de instituții media ruse independente și-a declarat opoziția față de „masacrul început de conducerea rusă”.

„Promitem că vom fi sinceri cu privire la ceea ce se întâmplă cât timp avem această oportunitate”, a transmis coaliția Syndicate-100.

De asemenea, Organizația Memorial pentru drepturile omului, despre care Rusia a ordonat să fie lichidată la sfârșitul anului trecut, a declarat că războiul va marca „un capitol rușinos din istoria Rusiei”.

În același timp, peste 150 de oameni de știință și jurnaliști ruși din domeniul științei au semnat o scrisoare deschisă împotriva acțiunii militare ruse „nedrepte și fără sens” în Ucraina.

Prin declanșarea războiului, Rusia s-a condamnat la izolarea internațională și la poziția de stat necinstit. Aceasta înseamnă că noi, oamenii de știință, nu ne vom mai putea face treaba în mod corespunzător… Izolarea Rusiei de lume înseamnă degradarea culturală și tehnologică în continuare a țării noastre.

Oameni de știință ruși, într-o scrisoare publicată pe site-ul de știri științifice TrV-Nauka:

O reacție a venit și din partea a peste 150 de deputați municipali din orașele rusești, care au semnat o scrisoare deschisă prin care condamnă atacul asupra Ucrainei.

„Este o atrocitate fără precedent, pentru care nu există și nu poate exista nicio justificare. (…) Suntem convinși că cetățenii Rusiei nu i-au dat un astfel de mandat. Speranțele pentru o viață bună în Rusia se prăbușesc în fața ochilor noștri”, au scris parlamentarii locali.

Reacții ale personalităților din domeniul cultural

„Crimele sovietice au rămas nepedepsite în Rusia și, prin urmare, se repetă. Prețul pentru ceea ce nu s-a făcut în 1991 sunt rachetele și bombele rusești care ucid astăzi ucrainenii”, a notat scriitorul Serghei Lebedev, sub o fotografie a mormintelor de la Bykivnia, unde au fost îngropați „dușmanii poporului” executați de NKVD.

„Este prea devreme să le cerem ucrainenilor să ne ierte. Le vom cere iertare după ce infractorii care au început acest război vor fi pedepsiți. Dacă vor fi pedepsiți”, a adăugat Lebedev.

La rândul său, Yelena Kovalskaya, directoroare a Centrului de Teatru Meyerhold, și-a anunțat joi demisia de la teatrul de stat, spunând: „Este imposibil să lucrezi pentru un criminal și să primești salariu de la el. Voi termina munca pe care am început-o, dar fără plată”.

Între timp, activista Marina Litvinovici le-a cerut rușilor să participe la o „plimbare” împotriva războiului joi, 24 februarie, la ora 19:00, ora Moscovei, în centrul capitalei ruse. La scurt timp după aceea, Litvinovici a fost reținută în fața casei ei, potrivit postului independent Dozhd.

De altfel, autoritățile ruse i-au avertizat pe cetățeni să nu participe la proteste față de război.

„În legătură cu răspândirea apelurilor de participare la revolte și mitinguri legate de situația tensionată a politicii externe”, Comitetul rus de Investigații a atras atenția asupra „consecințelor juridice negative ale acestor acțiuni, care includ urmărirea penală și până la răspunderea penală”, relatează CNN.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații după ce Rusia a atacat Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News