Sute de oameni, majoritatea străini, se aflau în regiune atunci când Lima a anunțat că închide Macchu Picchu, principala sa atracție, pentru a-i proteja pe turiști, dar și pe cetățeni. Ministrul Ministrul Turismului a anunțat că au fost evacuați 148 de turiști străini și 270 de turiști peruani.
„În această după-amiază, 418 turişti naţionali (peruani) şi străini au fost transferaţi din Machu Picchu la Cuzco”, a anunţat Ministerul Turismului, sâmbătă, pe Twitter.
El a mai anunțat și că cei care și-au cumpărat biletul de acces pentru situl arheologic, considerat una dintre șapte minuni ale lumii, vor putea să le folosească după încheierea protestelor sau vor primi banii înapoi.
Înainte de închiderea de sâmbătă a accesului la citadela incașă, serviciile feroviare către această destinație fuseseră suspendate, după ce manifestanții au distrus căile ferate .
Trenul care leagă Machu Picchu de Cuzco, vechea capitală a Imperiului incaş aflată la 110 km distanţă, este singura modalitate modernă de a ajunge la cel mai important obiectiv turistic din Peru. Cealaltă variantă este pe Inca Trail, un cunoscut traseu prin munți care durează câteva zile.
Peste o lună de proteste violente
Protestele au început după demiterea şi arestarea din 7 decembrie a preşedintelui de stânga Pedro Castillo acuzat că a încercat o lovitură de stat intenţionând să dizolve Parlamentul care se pregătea să-l înlăture de la putere.
Vicepreședinta Dina Boluarte a preluat mandatul după destituirea lui Castillo, însă susținătorii fostului președinte au declanșat proteste violente. Momentan, parlamentul de la Lima a refuzat să voteze organizarea de alegeri generale anticipate.
Manifestanții cer noi alegeri și Dinei Boluarte să demisioneze. Ei doresc ca predecesorul ei să fie eliberat.
Cel puțin 46 de oameni și-au pierdut viața în timpul protestelor, motiv pentru care Guvernul a declarat stare de urgență în zonele afectate de violențe.
Foto: EPA