Joi, 12 mai, Curtea de Apel a dat deciziile finale în dosarul Colectiv I, cunoscut, colocvial, drept „Colectiv”.

Cei trei patroni, fostul primar al sectoarelor 4 și 5, Cristian Popescu Piedone, pompierii care au controlat clubul și artificierii au fost condamnați la închisoare.

Supraviețuitorii incendiului, în frunte cu Mihai Grecea, insistă pentru numerotarea dosarelor tocmai pentru că, la Parchet, mai există două dosare, încă nefinalizate de procurori.

„E de menționat că aceasta este prima etapă din procesul Colectiv, mai urmează două dosare, ambele sunt importante, dar cu precădere al doilea, cel al culpei medicale”, a spus Grecea.

Care sunt cele două dosare și unde se află ele?

1. Culpa medicală – Parchetul General

În ianuarie 2022, Parchetul General anunța, pentru Libertatea, că „au fost audiate peste 300 de persoane” în dosarul transferurilor amânate în străinătate după Colectiv.

Este unul și același cu cel în care este cercetat și ce s-a întâmplat în spitale, după ce autoritățile au declarat că „avem de toate”, „avem condiții ca în Germania” și au blocat inițial transferul marilor arși. 

Dosarul se judeca, la începutul anului 2022, încă in rem, fiind anchetate fapte, nu persoane, „pentru infracțiunile de ucidere din culpă și abuz în serviciu”, a precizat Parchetul. 

„În cauză, este în curs de administrare un probatoriu complex, aflat într-un stadiu avansat de efectuare, inclusiv prin mijlocirea unor ordine europene de anchetă, în vederea stabilirii tuturor cauzelor și mecanismelor care au condus la moartea victimelor și a împrejurărilor privind transferul acestora la unități sanitare din afara țării”, au mai spus procurorii.

2. Intervenția pompierilor

Dosarul intervenției de urgență la clubul Colectiv, deschis în 2019, după ce Libertatea a publicat imaginile ascunse ale intervenției pompierilor. 

Acesta se află la Parchetul Militar, plimbându-se între PM și Parchetul General. Procurorii militari au răspuns ziarului la finele anului trecut, spunând că cercetările se desfășoară in rem.

În 2019, Libertatea a publicat un video oficial ascuns de ISU, de 20 de minute, care arăta intervenția pompierilor imediat după incendiu. 

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au recunoscut imediat că nu au imaginile și le-au cerut oficial.

foto: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News