Platforma virtuală “centenar.gov.ro” ar fi trebuit să fie principalul reper din on-line-ul românesc cu privire la Centenarul Marii Uniri și, în același timp, cartea de vizită a Departamentului Centenar din cadrul Guvernului. Structura a fost înființată special pentru coordonarea activităților dedicate evenimentul și se afla în subordinea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului. În iulie 2017, Guvernul Mihai Tudose decidea transferul Departamentului către Ministerul Culturii și, potrivit notei de fundamentare a ordonanței de urgență, suplimentarea acestuia cu încă 25 de posturi.

Centenar plin de istorie recentă

Dacă transferul a fost complet în privința organigramei, mai ales prin faptul că mai este înființat și un post de secretar de stat la Ministerul Culturii, platforma on-line pare că este “uitată” la Palatul Victoria. În prezent, pe site-ul Centenarului pot fi găsite infomații “la zi” despre mesajele şi declaraţiile fostului premier Sorin Grindeanu cu ocazia unor evenimente conexe Marii Unirii.

Pe site-ul Centenarului Marii Uniri, principalele informații sunt legate de activitatea fostului premier Sorin Grindeanu.

De altfel, ultimul comunicat de presă este din 6 martie 2017, iar adresa fizică a Departamentului Centenarului  a rămas aceeași cu cea a Guvernului.

Pe lângă faptul că nu conține informații actuale, nici măcar adresa fizică a noului departament de la Ministerul Culturii nu a fost adăugată.

Error 1918/404

În practică, transferul “on-line” al Departamentului Centenarului a presupus înființarea la Ministerul Culturii a unui site surogat. “centenar.cultura.ro” nu funcționează însă în acest moment.

Domeniul www.centenar.cultura.ro nu este accesibil.

Doar subpagina “centenar.cultura.ro/identitate/” este accesibilă. De aici, autoritățile și instituțiile publice sau cei interesați pot descărca numai elemente multimedia de identitate vizuală. În cazul autorităților şi instituţiilor publice, modificarea elementelor de identitate publică este obligatorie printr-o ordonanță de urgență dată în acest an.

 

De pe site-ul dedicat Centenarului pot fi descărcate elemente de identitate vizuală.

Contactat telefonic de Libertatea, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, a transmis că nu este la curent cu detaliile transferului care a avut loc în iulie 2017 a Departamentului Centenarului către Ministerul Culturii și Identității Naționale. Pentru identificarea acestora, dar și a costurilor privind înfiinţarea şi crearea site-ului aferent Centenarului, reporterii Libertatea au transmis o solicitare de presă. De asemenea, reporterii Libertatea au încercat să ia legătura și cu reprezentanții noului Departament Identitate Națională din cadrul Ministerului Culturii. Numărul de telefon nu este funcțional, iar la centrala Ministerului nu există vreun alt contact disponibil.

centenar.mapn.ro are informații despre activități dedicate Centenarului vechi de 2 ani

Un domeniul de internet dedicat Centenarului a fost înființat și de Ministrului Apărării Naționale. “centenar.mapn.ro” a fost realizat de Direcţia Informare şi Relaţii Publice a ministerului și este administrat de aceeaşi structură. Deși principalele informații aferente ceremoniilor militare și activităților dedicate sărbătoririi Centenarului sunt vechi de aproximativ doi-trei ani, pe alocuri există comunicate relativ actuale, cum ar fi un eveniment din 27 martie 2018 de la Buzău.


Citește și:

Cine este Aleksandr Kogan, cercetătorul basarabean acuzat de Facebook în scandalul Cambridge Analtytica

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News