Tot 100 de lei lipsesc sa salariul directorului de la Asistență Socială să ajunge la 7.000 de lei lunar.

Libertatea continuă să vă prezinte situațiile în care oameni aflați la nevoie sunt abandonați de stat.

  • Ana-Maria era aproape un copil când a adus pe lume un copil.
  • Are 18 ani acum și un băiețel mic, pe care se străduiește să-l crească din alocația lui de 200 de lei și din ce-i mai trimite tatăl copilului, plecat la muncă în străinătate.
  • Dacă s-ar face o anchetă socială, femeia ar mai putea primi 100 de lei. Tot de 100 de lei ar avea nevoie și directorul de la asistența socială pentru ca salariul lui ajungă la suma de 7000 de lei pe lună!
  • Asistența socială pasează „cazul” către centrul maternal. Dar centrul maternal are cu totul și cu totul alte atribuții. 

Nimic pentru copil, totul pentru directori

La 16 ani și jumătate, Ana-Maria a rămas însărcinată. Abandonase școala de aproape doi ani, iar de muncit, lucra cu ziua, în agricultură. Așa că n-a avut dreptul, după nașterea copilului, la indemnizația pentru mame.

„Doar alocația ei, până la 18 ani, și a copilului, la atât are dreptul o mamă minoră, în cazul ăsta. Ca să primească indemnizație, ar trebui să fi mers la școală fără întrerupere, până în momentul nașterii. Sau să lucreze cu contract de muncă. Adică să poată dovedi că a contribuit o perioadă la sistemul de protecție socială”, a explicat Rodica Crețu, purtător de cuvânt al Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) din Botoșani.

Oficialul AJPIS a adăugat că Ana-Maria ar putea cere un sprijin financiar de la primărie, și atunci primarul ar trebui să facă anchetă și să vadă ce ajutor social oferă comunitatea.

De fapt, Asistența Sociala e cea care ar trebui să aibă o evidență a cazurilor sociale și să găsească soluții să ajute.

Ana-Maria ar mai putea primi o alocație complementară, de 65 de lei lunar, sprijin pentru familiile monoparentale cu un copil. Sau 40 de lei lunar, pentru familiile cu un copil și părinți necăsătoriți.

Adolescenta mamă ar putea primi, deci, în plus puțin peste 100 de lei. Bani cu care ar face multe. Salariul directorului executiv al AJPIS Botoșani este de 6.900 de lei lunar. Cât indemnizațiile lunare de hrană pentru invalizii din tot județul.

Statul și-a luat mâna de pe ea, după ce a rămas însărcinată

Din 1.000 de adolescente din România, 34 rămân însărcinate.

Suntem pe locul trei în Europa la rata mamelor minore, iar pe plan mondial, întrecem Trinidad și Tobago, India, Rwanda, Botswana.

Ce face statul român pentru aceste copile?

„Statul român și-a cam luat mâna de pe ea, după ce a rămas gravidă”, spune Greta Cojocariu, voluntar la Asociația Salvați Copiii, care cunoaște cazul Anei-Maria încă de la început.

Ana-Maria Bălțătescu are opt clase. Provine dintr-o familie cu cinci copii, din comuna Gorbănești, Botoșani.

Părinții ei au constatat că, după ce au trimis patru copii la liceu, pentru al cincilea nu mai au bani să-i plătească biletul de microbuz, 10 lei dus-întors, zilnic.

Cercul vicios al sărăciei: fără școală, pe Ana-Maria n-o așteaptă slujbe cu un salariu decent. Va trebui să trudească toată viața pentru strictul necesar.

Micul regat al proteinelor

Copilul a fost o bucurie, chiar și așa, la limita subzistenței.

„Nici un moment nu m-am gândit să-l dau spre adopție”, spune Ana-Maria privind la micul Robert, care are un an și două luni. „Nu mi-am imaginat că va fi așa greu să-l creștem”.

Mama adolescentă și fiul ei locuiesc într-o căsuță cu o cameră, unde a stat soacra, în prezent recăsătorită și plecată la Suceava. Din casa asta lipsește aproape totul, mai puțin dragostea.

Suma necesară pentru racordarea la rețeaua electrică, 3.000-4.000 de lei, este, deocamdată, mult prea mare pentru bugetul acestei familii în devenire.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

Tatăl copilului are 25 de ani și lucrează în străinătate, de unde trimite bani pentru traiul zilnic.

Apa de băut o cară Ana-Maria cu bidoanele din partea cealaltă a satului. La fântânile din apropiere, apa e prea dură, faci pietre, nu e bună pentru copil. În curte și-a încropit un mic regat domestic: 20 de găini, 17 rațe, porumbei (hulubi, cum le spune), doi câini și un porc, de departe, vedeta ogrăzii. Să aibă proteine la masă. Plus o grădină cu porumb, cartofi, roșii, ceapă.

Prin programul S.E.N.S, al Asociației Salvați Copiii, Ana-Maria a beneficiat de transport la consult medical, în timpul sarcinii și după. Ea și alte 200 de mame din satele botoșănene au fost învățate să se gospodărească, să aibă o alimentație sănătoasă, să aibă grjă de ele și de copii. Voluntarii și agenții sanitari au format echipe care au monitorizat situația mamelor în dificultate. Copiii au fost duși la vaccin, casele au fost igienizate.

Unde nu e strategie, e inimă

Am întrebat la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Botoșani dacă există o strategie legată de mamele minore pe plan local. „Întrebați la Centrul Maternal”, a venit răspunsul. La Centrul Maternal Micul Prinț, directoarea Camelia Popa susține că nu se ocupă doar de mamele minore, ci de toate mamele aflate în dificultate.

Asistența socială din primării e coordonată de DGASPC, care, după cum a reieșit din răspunsul de mai sus, nu are altă strategie decât pasarea răspunderii.

Din fericire, nu toți avem nevoie de strategii pentru a ne păstra omenia. Și nu toți bugetarii au nevoie de indicații prețioase pentru a-și face meseria. Agenții comunitari din Gorbănești care au dus-o pe Ana-Maria la medic pun suflet acolo unde statul nu pune bani.


Citește și: 

ROMÂNI AI NIMĂNUI. Directorii cu 10.000 de lei pe lună și primarul cu 4.000 de lei lasă să moară de foame doi bătrâni cu handicap din satul Țipilești, Iași – VIDEO

ROMÂNI AI NIMĂNUI. Bătrână surdă, ignorată de asistentul social plătit cu 3.770 de lei! Tinca Matei trăiește cu 140 de lei pe lună și din mila vecinilor! Ar trebui să primească de 7 ori mai mult – VIDEO

ROMÂNI AI NIMĂNUI. Familie cu nouă copii, lăsată fără alocație de primar. Edilul ia într-o lună cât li se cuvine lor într-un an! – VIDEO

Urmărește-ne pe Google News