Cea mai mare centrală nucleară din Europa, construită în mare parte în epoca sovietică, folosea inițial combustibil nuclear rusesc, dar Ucraina a trecut treptat la aprovizionarea după primul său conflict cu Rusia în 2014.

Potrivit lui Karcha, centrala mai beneficiază de combustibil american suficient pentru următorii patru ani, dar va trece la cel rusesc pe care îl cataloghează superior.

Centrala a fost cucerită de forțele ruse în primele zile ale războiului. Zona în care se afla aceasta a fost lovită de numeroase bombardamente în cele aproape 14 luni de război, pentru care rușii și ucrainenii s-au acuzat reciproc și care au provocat temeri privind o nouă tragedie de dimensiunea celei de la Cernobîl.

Anunţul intervine la scurt timp după ce Statele Unite au avertizat că deţin tehnologii nucleare sensibile la centrala nucleară din Zaporojie și au cerut Rusia să nu se atingă de ele, potrivit unei scrisori pe care Departamentul Energiei american a trimis-o luna trecută Rosatom, în subordinea căreia se află Rosenergoatom, conform CNN.

Într-o scrisoare datată 17 martie 2023, consultată de CNN, directorul Biroului pentru politici de neproliferare din cadrul Departamentului american al Energiei, Andrea Ferkile, i-a transmis directorului general al Rosatom că uzina nucleară Zaporojie din Enerhodar „conţine date tehnice nucleare de origine americană, al căror export este controlat de către guvernul Statelor Unite ale Americii”.

Departamentul Energiei SUA avertizează Rosatom în scrisoarea sa că este „ilegal“ pentru orice cetăţean sau entitate din Rusia să manipuleze tehnologia americană. Chiar dacă este controlată de Rosatom, centrala este în continuare operată fizic de personal ucrainean.

 
 

Urmărește-ne pe Google News