Practic, blocurile nou construite, cu multe apartamente, vor fi nevoite fie să aibă centrală proprie, fie să se racordeze la sistemul de termoficare.
„Propunem prioritizarea sistemului de termoficare în raport cu orice alt sistem alternativ, ținând cont de nevoia reducerii gradului de poluare din oraș, de atragerea de fonduri europene pentru modernizarea sistemului de termoficare și de a asigura o viziune pe termen lung cu energii care să aducă o creștere a calității vieții, resimțită într-o factură mai mică la cetățean”, a declarat Emil Boc pentru sursa citată.
Propunerea edilului din Cluj ar putea avea un impact major și asupra marilor dezvoltatori imobiliari, acuzați că până acum au construit haotic.
„Nimeni nu se va mai putea dezvolta haotic, din perspectiva aceasta a noxelor. Toate blocurile noi fie se conectează la sistemul de termoficare, fie își montează centrale proprii. De la blocurile cu minim șase apartamente va exista o singură centrală, nu șase centrale. Cu tendința de eliminare în viitor și a acestor centrale și de conectare la sistemul de termoficare, pe măsură ce sistemul de termoficare se extinde în acea zonă. De asemenea, toate proiectele pe care primăria le va gestiona, vor fi conectate la sistemul de termoficare”, a mai afirmat Emil Boc.
Ce se va întâmpla în cazul blocurilor vechi din Cluj
În schimb, primarul a dat asigurări că proprietarii de apartamente din blocurile vechi vor putea în continuare să opteze pentru o centrală proprie.
„Nu vom opri debranșarea de la sistemul de termoficare, dacă oamenii vor dori. Astăzi sunt 21.000 de familii conectate. Dacă vor dori, oamenii pot, în continuare, să se deconecteze. Nu avem în vedere să le interzicem asta. Vrem însă, prin stimulente alternative, să îi determinăm pe oameni, având în vedere prețul mai bun pe care îl va oferi sistemul de termoficare, să rămână conectați și să revină și alții în sistemul centralizat de termoficare”, a mai spus Emil Boc.
Autoritățile locale și-au propus, astfel, să obțină fonduri europene pentru acoperirea subvențiilor acordate abonaților Regiei de Termoficare, astfel încât oamenii să plătească facturi mai mici la încălzire, să nu mai fie tentați să-și pună centrală și, în acest fel, poluarea din municipiu să nu crească.
Nu este pentru prima dată când primarul Emil Boc anunță această schimbare. În luna martie, edilul spunea că pe viitor vrea ca blocurile nou construite să fie legate la sistemul public de termoficare sau la o centrală comună.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro