Directorul DGASPC Bacău a cerut DSP, printr-o adresă oficială, pe 21 aprilie, să testeze toți angajații din cele 12 centre aflate în subordinea Direcției de Asistență Socială.
Contactat de Libertatea, directorul DGASPC, Ciprian Popa, spune că primele suspiciuni au apărut pe data de 10 aprilie.
„ Atunci am avut prima angajată care a spus că se simte rău și a refuzat să intre în tura ce începea pe 11 aprilie. Practic am împărțit angajații în două ture care stau în izolare cu beneficiarii, fiecare câte două săptămâni. Pe 11 începea prima tură, după ce pe data de 9 aprilie a fost dată Ordonanța Militară ce reglementa această regulă.”
Directorul suspectează faptul că angajata care a reclamat că are simptome și a fost depistată ulterior cu virusul spre finalul lunii aprilie ar putea să fie sursa primară a infectărilor din centrul de la Dărmănești. Ea lucrase deja zile întregi și intrase în contact cu beneficiarii și cu angajații, înainte de 10 aprilie.
Motivul refuzului de testare: nu există reglementare
Pe 21 aprilie, directorul DGASPC a cerut DSP să testeze angajații pentru că, pe data de 24 aprilie, urma să intre în centre următoarea tură.
„Cei de la DSP mi-au spus că nu există o reglementare pentru o astfel de solicitare”
Așa se face că pe 28 aprilie, la trei zile după ce au ieșit din prima tură, câțiva angajați au reclamat că se simt rău și că au simptome.
„Cred că angajaților le-a fost teamă să spună că sunt bolnavi cât încă erau în centru. Le era teamă că, dacă au o simplă gripă, vor fi internați și pot lua coronavirus din spital sau că vor fi internați în alte județe. Ei au mărturisit abia după ce au ieșit din tură, dar nu mie, ci unor cunoscuți”, spune directorul DGASPC.
În privința persoanelor aflate în îngrijire, din cele peste 40 care au fost infectate, șapte se află în spital, dintre care o persoană e la Terapie Intensivă.
Centrul de la Dărmănești este în carantină, în urma unei decizii luate abia ieri de DSP.
Directorul DGASPC nu poate spune nimic despre situația din restul centrelor, pentru că abia acum se fac testările, în condițiile în care DSP a demarat întreaga procedură abia pe 3 mai.
DSP nu avea metodologia pe 21 aprilie, când directorul DGASPC a cerut testarea personalului din centrele de asistență socială
Directorul DSP, Mihaela Arim, a explicat pentru Libertatea că DSP nu putea da curs cererii formulate de șeful DGASPC pentru că centrele de rezidență, așa cum sunt încadrate centrele din subordinea DGASPC, nu erau incluse în metodologia privind testarea suspecților de COVID-19. Această metodologie este făcută de Institutul Național de Sănătate Publică, aflat în subordinea Ministerului Sănătății.
„A fost completată metodologia și au fost incluse centrele de rezidență undeva pe 28 aprilie. Abia după aceea am avut voie să testăm personalul din astfel de centre și așa s-a ajuns la aflarea situației de la Dărmănești. Testăm doar personalul, nu și persoanele aflate în îngrijire”, a subliniat Mihaela Arim, șeful DSP Bacău.
Aceasta a adăugat că există și o limitare privind capacitatea DSP de a testa. „Acum avem trei echipe care au de făcut testări în 13 obiective”.