„Oricum eram programat, însă am fost vaccinat mai repede așa. Este o soluție bună vaccinarea în mașină, merge mai repede, fără programare, sunt condiții igienice”, a declarat Lucian, una dintre persoanele care au ales să se imunizeze la centrul drive-thru din București.
La o oră de la deschidere, secretarul de stat Andrei Baciu a venit la centrul Piața Constituției și a dat asigurări că sunt suficiente doze pentru toți oamenii dornici să se imunizeze.
„Este un mecanism prin care se crește accesul la vaccinare a tuturor celor care au un program mai încărcat, această abordare este mult mai utilă pentru aceste persoane. Există suficient de multe doze pentru toți cei care vor să se vaccineze. Rapelul poate fi făcut tot aici sau în alt centru unde se folosește același vaccin”, a anunțat Andrei Baciu într-o declarație de presă transmisă de Digi24.
De asemenea, la centrul din Piața Constituției a venit și Valeriu Gheorghiță, președintele campaniei de vaccinare.
Vaccinarea în mașină se face fără programare, iar oamenii se prezintă doar cu actul de identitate și chestionarul de triaj, care poate fi descărcat de pe platforma Rovaccinare.
Centrul din Bucureşti este deschis zilnic de la ora 8.00 până la ora 20.00, până pe 12 septembrie. Aici va fi folosit doar vaccinul anti-COVID de la Pfizer.
La ora 14.00 la centrul de vaccinare din Piața Constituției a ajuns și președintele Klaus Iohannis.
Cum decurge vaccinarea în acest centru:
- Agenții de îndrumare a traficului asigură fluidizarea accesului către zona de triaj, vaccinare și supraveghere post-vaccinare
- La punctul de triaj medical se aplică procedurile și instrucțiunile în vigoare referitoare la triajul persoanelor – medicul verifică chestionarul sau asistă completarea acestuia, după caz, și validează criteriile medicale pentru vaccinare
- Vaccinarea se efectuează persoanelor aflate în mijlocul de transport, fără a fi necesară părăsirea autovehiculul sau a spațiului special amenajat după caz
- După vaccinare, agenții de îndrumare indică traseul către zona de supraveghere post-vaccinare
- Zona de supraveghere post-vaccinare este asigurată de personal medical (medic și asistenți) sau personal auxiliar instruit pentru identificarea persoanelor care au nevoie de asistență medicală pe perioada de supraveghere
- În perioada de supraveghere se emite adeverința de vaccinare, iar medicul înscrie pe aceasta data la care se va efectua cea de-a doua doză; În funcție de tipul vaccinului distribuit, pentru completarea schemei de vaccinare, se asigură accesul persoanelor pentru efectuarea rapelului, conform intervalului dintre cele două doze, respectând capacitatea de vaccinare a centrului
- După începerea administrării dozei de rapel la persoanele vaccinate inițial se mai pot primi suplimentar persoane pentru vaccinarea cu doza I, în limita capacității de vaccinare a centrului.
În prezent, mai există trei centre de vaccinare drive thru, la Deva, în Cluj și la Arad. La Cluj-Napoca, parcarea Sălii Sporturilor este aglomerată de când a început vaccinarea drive-thru. 1.038 de persoane s-au imunizat cu vaccinul de la Pfizer în primele două zile.
De asemenea, în București va fi organizat și un maraton al vaccinării, în primul weekend de după Paști, în perioada 7-9 mai.
Vor fi organizate 40 de fluxuri de vaccinare la Sala Palatului și 10 fluxuri la Biblioteca Națională. Vaccinarea în cadrul maratonului se va face non-stop în cele 3 zile, iar pentru rapel va fi organizat un nou maraton după 21 de zile.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro