Inaugurarea de la Iași vine la doar câteva zile după cea de la Timișoara, unde pe 9 octombrie a fost deschisă Clinica de Mari Arși.
Aflat la inaugurare, ministrul sănătății Sorina Pintea a declarat că momentul este unul important, dar a remarcat și întârzierea cu care a fost inaugurat centrul.
Este un moment foarte important, o normalitate de care ar trebui să ne bucurăm mai des. Dar sigur că nu este normal să renovezi în opt ani, să dotezi tot în opt ani, dar eu cred că din tot ceea ce am făcut până acum am învățat cu toții ceva – lucrurile merg dacă facem echipă.
Sorina Pintea, ministrul sănătății
15 date de inaugurare în cinci ani
În ultimii cinci ani, managerul spitalului, ec. Ioan Bârliba, s-a tot încurcat în explicații la întrebarea “De ce întârzie lucrările”, ca apoi să înainteze 15 date de inaugurare, consemnate și de presa locală, nefiind respectate nici una dintre ele.
Însăși lucrările de dotare au durat mai mult decât poate explica managementul spitalului sau ministrul sănătății.
Licitațiile pentru echipamentele în valoare de 11,5 milioane de lei s-au întins pe ultimii doi ani, unele au fost anulate. În iunie anul acesta, lipseau peste jumătate din dotările necesare pentru ca acest centru să poată să funcționeze.
La acea vreme, ministrul sănătății declara pentru presa locală că a oprit caietul de sarcini pentru a treia tranșă de achiziții, care trebuia să se facă prin Banca Mondială, pentru că ar fi crescut durata de așteptare cu mai multe luni și “Marele Ars” din Iași tot nu s-ar fi deschis.
“Am trimis săptămâna trecută (n.red. – prima săptămână a lunii iunie) o filă în valoare de 10 milioane de lei la Spitalul Sf. Spiridon din Iași pentru achiziția materialelor de care mai e nevoie ca să poată fi deschisă clinica. Discutasem deja de câteva luni despre această posibilitate cu managerii celor două unități medicale”, a declarat în iunie Sorina Pintea, citată de Ziarul de Iași.
Lucrări de 40 de milioane de lei
Noul centru de la Iași va avea cinci paturi de mari arși, cinci pentru terapie intensivă intermediară și zece pentru arsuri mici și medii, care reprezintă maximum 20% din suprafața corpului.
Amenajarea secției a fost realizată cu bani de la bugetul de stat, în mai multe tranșe, suma totală fiind de 40 de milioane de lei. Alte 11 milioane au fost destinate aparaturii cu care a fost dotat centrul.
Secția este dotată cu 34 de tipuri de echipamente, cele mai bune paturi pentru a putea minimiza suferința bolnavilor care au suferit arsuri grave, monitoare, ventilatoare, ecografe performante, module de infuzie și de perfuzie, microscoape de ultimă generație etc.
Sunt patru ani de la Colectiv și nevoia acestor centre nu a fost niciodată mai mare, s-a inaugurat și cel de la Timișoara săptămâna trecută. Mă bucur că această clădire a fost construită inițial de biserică acum 260 de ani, este un lucru fantastic și sper ca în continuare Biserica să se implice și să ne ajute să construim noi spitale.
Eugen Iancu, președinte Asociația Colectiv
Activitatea centrului va fi coordonată de dr. Teodor Stamate.
“Când am văzut după 1990 primele centre din lumea civilizată mi-am spus că ar trebui să facem orice efort posibil să realizăm măcar câteva unități funcționale. Dar câți miniștri au fost la Sănătate de-a lungul anilor, atâtea refuzuri am primit”, a declarat medicul.
Conform ministrului sănătății, cele 5 paturi de la Iași se adaugă celor 18 existente în prezent la Timișoara, București (Spitalele Floreasca și Arși) și Brașov și mai sunt încă 10 paturi la Spitalul Clinic de Urgență Copii Grigore Alexandrescu.
Până acum, marii arși din Moldova erau transferați la București.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 6
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro