Joi, după-amiază, Centrul de Transfuzie București recoltase 240 de pungi de sânge și mai avea nevoie de încă 100 de pungi pentru ”a sta confortabil”.
”Noi trebuie să acoperim nevoile spitalelor, unde facem față. Dar trebuie să avem și un stoc de rezervă de 200 – 300 de pungi de sânge, plus 200 de pungi de plasmă. În cazul Colectiv am putut face fața cu o rezervă de 200 de pungi de sânge – dar a fost foarte greu. La acel incendiu am avut initial cod albastru, apoi a devenit portocaliu. Conform procedurilor, când avem asemenea coduri ne sar în ajutor toate unitățile din țară” ne-a spus dr. Doina Goșa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină București (CTSB).
Ca atare, este nevoie de aproxiamtiv 30% mai mulți donatori pe zi decât cei care se prezintă acum, pentru ca bucureștiul să poată face față singur unui, Doamne ferește!, nou Colectiv.
Ca structură a donatorului, astăzi vin la centrele de transfuzii mulți tineri. ”Vremea donatorului care venea pentru bonul de mâncare a trecut, astăzi vin cei din multinaționale, din conștiință, iau tichetele de masă și le donează; este frumos, nu am ce să spun, dar nu este suficient. E nevoie de un număr mai mare de donatori”, a adăugat dr. Doina Goșa.
Adevărata poveste a românului radicalizat de jihadiștii care au aruncat în aer Parisul. Ziua se ocupa cu…
Volumul de sânge donat se reface integral în două săptămâni
O unitate de 450 mililitri de sânge total reprezintă o donare. Această cantitate cantitate de sânge donat se reface, ca volum, în 60 de minute, iar celular (hematii, limfocite etc.) în două săptămâni.
În trecut, transfuzia se baza, în mare parte, pe utilizarea sângelui total. Astăzi utilizarea acestuia este din ce în ce mai limitată pentru ca tendința în terapeutica modernă este de a utiliza produsul sanguin pe constituenți ai sângelui, în mod specific.
Astfel, sângele intregral este folosit în cazuri de pierderi acute de sânge, cum ar fi după un accident sau în timpul unei intervenții chirurgicale.
În rest, după colectare, cele trei componente majore – trombocitele, plasma şi celulele roşii din sânge – sunt separate, astfel încât acestea să poată fi transfuzate la mai mulți pacienţii cu nevoi diferite. Rareori o persoană are nevoie de sânge integral. În acest mod, aceeași cantitate de sânge ajunge pentru mai mulți pacienți.
Trebuie menționat că este nevoie continua de sânge datorita perioadei scăzute de viață a componentelor sale.Timpul de stocare al produselor din sânge: globulele rosii pot fi stocate pentru 42 de zile la 2 ° C şi 6 ° C; trombocitele pot fi stocate timp de 5 zile cu agitare continua la 22 ° C; plasmă congelată la – 25 ° C are o durata de viata de un an.
Adevărul despre teroarea prin care trecea la școală profesoara din Galați moartă în timpul Bacalaureatului
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro