Potrivit ECDC şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, mai multe cazuri de infectare cu noua tulpină au fost deja confirmate în afara Marii Britanii, respectiv nouă cazuri în Danemarca şi câte unul în Olanda şi Australia.

„Majoritatea ţărilor UE efectuează o secvenţiere a virusului într-o proporţie mult mai redusă decât Regatul Unit (al Marii Britanii şi Irlandei de Nord), aşadar o circulaţie în afara Regatului Unit nu poate fi exclusă”, avertizează ECDC într-o primă evaluare a riscurilor.

Agenția europeană cere, de asemenea, autorităților statelor membre UE să testeze, să izoleze și să identifice imediat persoanele care au o legătură epidemiologică cu cazuri purtătoare ale noii variante sau care au călătorit în sectoare infectate.

Tot mai multe state membre ale UE decid suspendarea legăturilor aeriene cu teritoriul britanic, ultimele anunțate fiind Germania și Bulgaria.

De asemenea, autoritățile române au anunțat, duminică seară, că Marea Britanie și Irlanda de Nord au fost incluse pe lista țărilor cu risc epidemiologic, toate zborurile din și spre Marea Britanie fiind suspendate, pe o perioadă de 14 zile, începând de luni, ora 19.00.

Noua tulpină de coronavirus este mai contagioasă, nu însă şi mai mortală, conform experţilor.

Potrivit consilierului ştiinţific al guvernului britanic, Patrick Vallance, ea a apărut la jumătatea lunii septembrie la Londra sau în comitatul Kent, iar în prezent tinde să devină forma „dominantă” în Marea Britanie şi a provocat o creştere puternică a spitalizărilor în decembrie, astfel că la Londra şi într-o parte a Angliei a fost instituit nivelul maxim de restricţii antiepidemice.

Foto: Epa

Urmărește-ne pe Google News