Analizele preliminare efectuate până în prezent arată un potenţial estimat de creştere a ratei de reproducere (R) cu 0,4 şi o transmisibilitate cu 70% mai mari în comparaţie cu celelalte tulpini.

„Nu există nicio indicaţie în acest moment privind o severitate a infecţiei asociate cu noua mutaţie”, a transmis într-un comunicat agenţia cu sediul în Stockholm.

ECDC a precizat că sunt efectuate analize pentru a se determina riscul de reinfectare şi eficacitatea vaccinurilor existente asupra noii tulpini, detectată deja în mai multe ţări, printre care Danemarca, Olanda şi Italia.

În condiţiile în care „în prezent nu există dovezi suficiente care să indice amploarea cu care noua variantă a virusului se răspândeşte în afara Regatului Unit, sunt necesare eforturi specifice pentru a preveni şi controla răspândirea acestuia”, recomandă ECDC.

Alexandru Rafila a anunţat că noua tulpină de coronavirus circulă din 20 septembrie.

Alexandru Rafila a declarat, luni, la Parlament, că noua variantă a coronavirusului este cunoscută din 20 septembrie. „Studiile arată că noua tulpină are o afinitate mai mare pentru receptorii celulari care permit ataşarea şi multiplicarea virusului. De aici vine şi îngrijorarea. În Marea Britanie sunt peste 1.600 de cazuri, majoritatea în zona Londrei”, spune Alexandru Rafila.

 
 

Urmărește-ne pe Google News