„În ultimii 5 ani, ne uitam îngrijorate la creșterea discursului naționalist, de extremă dreapta în întreaga Europă și la apariția unui backlash (recul, n.r.) cu privire la lupta pentru egalitate de gen. Din păcate, după alegerile de duminică, se confirmă că și România a intrat în trendul fundamentalist și post-adevăr european. Ne îngrijorează susținerea pe care AUR a primit-o în acest context de criză pandemică” spune Andreea Rusu, Director Executiv Centrul FILIA, pentru Libertatea.
Liderii formațiunii politice AUR, înființată în septembrie 2019, sunt cunoscuți în spațiul public pentru declarațiile împotriva egalității de gen, a corectitudinii politice și a minorității LGBTQ+. Se poziționează de asemenea împotriva avortului, a maghiarilor și a multiculturalismului, considerat un „paravan pentru neomarxiști”.
„Sperăm ca partidele parlamentare să se distanțeze de acest tip de discurs”
Andreea Rusu speră că celelalte partide care vor intra în Parlament se vor delimita de retorica AUR, deși anul acesta „femeile au reprezentat mai puţin de 30% dintre candidaţii de pe listele partidelor”, iar analizele arată că acestea vor avea chiar mai puține locuri în noul Legislativ decât în 2016. Și atunci mai puțin de 20% dintre senatori și deputați erau femei.
Acest rezultat nu ne face decât să creștem eforturile pentru advocacy și monitorizare în ceea ce privește drepturile femeilor în general și drepturile reproductive, în particular.
Andreea Rusu:
„Sperăm ca partidele parlamentare să se distanțeze de acest tip de discurs și să ne sprijine, mai mult ca înainte, în lupta pentru egalitatea de gen”, declară Andreea Rusu de la FILIA.
„AUR e primul partid parlamentar cu discurs clar antiîntrerupere de sarcină la cerere”
În ultimii patru ani, mai multe inițiative legislative pentru drepturile femeilor și minorilor au plecat din pixul femeilor din Parlament, care s-au luptat, între altele, pentru:
- introducerea ordinului de protecție provizoriu, în cazurile de violență în familie;
- legea împotriva hărțuirii stradale și a hărțuirii la locul de muncă,
- legea care pedepsește „pornografia din răzbunare” (revenge porn),
- legea care vizează înăsprirea pedepselor pentru agresiunile sexuale împotriva minorilor
- legea care permite identificarea rapidă, prin intermediul Registrului naţional automatizat, a persoanelor care au comis infracţiuni sexuale.
O parte din aceste legi au fost inițiate de parlamentare care n-au mai prins loc pe listele partidelor pentru alegerile din 6 decembrie.
„Următorii patru ani vor fi o provocare pentru protejarea drepturilor femeilor, în special drepturilor reproductive – AUR fiind primul partid parlamentar cu discurs clar anti întrerupere de sarcină la cerere” crede Andreea Rusu.
Claudiu Târziu, co-președinte AUR, este cel care militează cel mai puternic împotriva avortului, fiind susținător al mișcării anti-avort din România, pe care a sprijinit-o și din poziția de membru al Consiliului Național de Coordonare a Coaliției pentru Familie.
„România nu mai este ferită de mișcarea fundamentalistă conservatoare europeană”
O analiză realizată de Centrul FILIA arată că deja, în România, 60% din spitalele de stat nu fac deloc avorturi la cerere. În Polonia, Tribunalul Constituțional a decis în octombrie că întreruperile de sarcină în cazurile în care fetusul are o malformație sunt neconstituționale.
Această decizie interzice aproape total avortul în Polonia, țară în care întreruperea de sarcină mai este posibilă doar 1) în caz de viol sau de incest și 2) dacă sarcina punea viața mamei în pericol.
Sorin Lavric, unul dintre liderii AUR, este un susținător al Ungariei și Poloniei, „cele două fortărețe” care țin piept deciziilor de la Bruxelles.
Intrarea în Parlamentul României a unui partid de extremă dreapta, care susține deschis că este împotriva egalității de gen, educației cu privire la identitatea de gen, educației sexuale ș.a.m.d, care nu numai că a făcut pragul, dar este oficial al patrulea partid parlamentar ca forță ne arată că România nu mai este ferită de mișcarea fundamentalistă conservatoare europeană.
Andreea Rusu, Centrul FILIA:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro