Perchezițiile efectuate de DIICOT în casa părinților acestuia și la sediul redacției debraila.ro, cât și decizia de a ridica telefoanele, computerele și tabletele ziaristului și ale redacției sunt descrise de CJI drept „o intimidare la adresa libertății presei”.
„Considerăm că acțiunea DIICOT este disproporționată și creează un precedent periculos în ceea ce privește libertatea de exprimare și protecția surselor jurnaliștilor. Procedând astfel, autoritățile capătă acces la informații confidențiale primite de jurnalist, precum și la materialele la care acesta lucra în prezent, fără legătură cu cazul cercetat de DIICOT”, atrage atenția organizația non-guvernamentală cu o activitate de peste 25 de ani în protejarea democrației și a celor care cred în valorile sale.
CJI subliniază că în toate acțiunile îndreptate împotriva jurnalistului brăilean, anchetatorii nu au ținut cont de obligația de protejarea a surselor, instaurată inclusiv prin jurisprudența CEDO, mai ales că jurnalistul pusese deja la dispoziția autorităților materialul brut care a pornit de la care a pornit dosarul penal.
„Încălcarea protecției surselor și a muncii jurnaliștilor poate afecta dreptul fiecărui cetățean de a fi informat, deoarece poate duce atât la intimidarea jurnaliștilor, cât și la intimidarea și la refuzul cetățenilor de a vorbi cu jurnaliștii. Protecția surselor este una dintre garanțiile fundamentale pe care fiecare dintre noi le are atunci când decide să discute cu un jurnalist”, subliniază organizația.
O speță similară a primit deja o decizie CEDO, amintește CJI, după o plângere din 2003 a patru jurnaliști belgieni privind percheziții efectuate de Brigada de investigare a infracțiunilor grave la redacțiile ziarelor belgiene și casele celor patru jurnaliști.
„În acest caz, Curtea a constatat că perchezițiile în redacții și la domiciliu efectuate de polițiști constituie o încălcare a articolului 10 din Convenție. Ea a constatat în special că motivele invocate de instanțele naționale care au aprobat aceste măsuri nu au fost suficiente pentru a justifica percheziții și confiscări la o scară atât de mare”, subliniază organizația.
Protecția surselor jurnaliștilor nu este doar răspunderea jurnaliștilor, ci și a autorităților, iar perchezițiile trebuie să aibă loc doar dacă sunt singurul mod în care pot fi aflate informații și, în acest caz, ele trebuie să se realizeze în condiții de protejare a confidențialității surselor.
Centrul pentru Jurnalism Independent:
Alin Cristea vs. DIICOT
Alin Cristea a povestit pentru Libertatea că, pe 3 ianuarie, a primit un clip video de la una dintre sursele sale. În imagini se vede cum un bărbat mai în vârstă agresează un minor în vârstă de 17 ani. Printre altele, bărbatul urinează pe fața minorului, umilindu-l. El a anunțat inclusiv Poliția Brăila după primirea clipului. Pe 11 ianuarie, a făcut publică povestea pe site-ul local debrăila.ro, iar la jumătate de oră poliția a anunțat reținerea agresorului, ulterior acesta fiind arestat preventiv.
Pe data de 13 ianuarie, la două zile după ce materialul apare, cu acordul lui Cristea, inclusiv la Știrile PRO TV de la ora 5, DIICOT face trei percheziții domiciliare: în casa jurnalistului, în casa părinților săi și la sediul redacției debrăila.ro. Conform ziaristului, „s-au ridicat toate materialele de stocare și aparatura – laptopuri, calculatoare, telefoane – atât cele personale, cât si cele profesionale.”
La trei zile, într-un comunicat remis presei, DIICOT anunță că a început urmărirea penală față de redactorul-șef al publicației debraila.ro, Alin Cristea, acuzat de distribuirea unor materiale pornografice, incriminat fiind clipul video al agresiunii.
Marți, 18 ianuarie, structura centrală a DIICOT, condusă de procurorul șef Oana Daniela Pâțu, a solicitat să facă ea percheziția informatică a telefoanelor și calculatoarelor redacției din Brăila. Acestea au fost aduse la București.
Libertatea a dezvăluit că în urmă cu câteva săptămâni înainte de aceste evenimente, pe 20 decembrie 2021, procurorul DIICOT Brăila Dan Sarău l-a contactat pe WhatsApp pe jurnalistul Alin Cristea. Magistratul l-a lăudat pe șeful poliției, pe care ziaristul îl criticase. Sarău i-a spus jurnalistului că greșește, că ar fi trebuit să vorbească cu șeful poliției, care e „un tip profesionist, foarte serios și foarte discret”. Soția procurorului DIICOT care l-a mustrat pentru că îl critică pe șeful poliției, este subordonata șefului poliției.
Comandantul poliției, comisarul-șef Dorin Condruz, a fost schimbat din fruntea IPJ Brăila după zece zile de la acest dialog.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro