Cele două organizații acuză că trustul Ringier încalcă independența editorială a jurnaliștilor.
„Într-o perioadă în care atât în România, cât și la nivel internațional, presa trece printr-o criză profundă de credibilitate, independența în fața ingerințelor editoriale (că sunt ele comerciale, politice sau venite din partea patronatului) și loialitatea față de interesul public sunt cele mai de preț bunuri ale unei instituții media”, se arată în poziția comună a celor două organizații.
Jurnaliștii celor două publicații spun, într-o scrisoare deschisă publicată marți, că manageri din conducerea Ringier au cerut să vadă, printre altele, în avans articolele despre firmele de jocuri de noroc care sunt clienți de publicitate.
Jurnaliștii mai relatează și că unul dintre managerii Ringier a exprimat opinia că separarea dintre comercial și editorial reprezintă „o mare problemă”.
Reglementarea jocurilor de noroc, subiect de „maxim interes public”
Reglementarea industriei pariurilor și a jocurilor de noroc și impactul sau riscurile sociale pe care aceste activități le prezintă pentru unele grupuri vulnerabile reprezintă subiecte de maxim interes public, arată CJI și Active Watch.
Cele două subliniază că inclusiv codul editorial al Ringier prevede garantarea independenței jurnaliștilor și separarea dintre zona editorială și cea comercială: „Jurnaliștii noștri sunt neclintiți în fața influenței persoanelor, companiilor și autorităților. Evităm prejudecățile și dezvăluim conflictele de interese. Separăm reportajele de comentarii. Marcăm conținutul comercial”.
„Ne exprimăm regretul că trustul Ringier transmite publicului din România că propriul său cod editorial este doar un text golit de conținut”, punctează organizațiile.
„Considerăm că modul în care trusturile media internaționale operează în țări în care libertatea presei este încă precară dă adevărata măsură a angajamentului lor față de principiile etice pe care le clamează”, mai spun cele două.
„Urmărim îndeaproape evoluția evenimentelor”
Centrul pentru Jurnalism Independent și ActiveWatch anunță că „urmăresc îndeaproape evoluția evenimentelor de la Gazeta Sporturilor și Libertatea”.
„Ar fi regretabil ca publicul din România să fie lipsit de jurnalismul în interes public care a consacrat jurnaliștii celor două publicații, mai cu seamă în contextul dificil al războiului din Ucraina și al celor patru runde de alegeri ce vor avea loc anul viitor în România”, încheie cele două.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Simona.T • 04.10.2023, 09:32
Dincolo de acest caz, nu stiu cat de libere sunt presa si mai ales televiziunile din Romania, mare parte fac loby unui partid sau altul..