Înaintea minivacanței de 1 Mai, Centrul Vechi este – ca niciodată, parcă – pustiu.

Știi bine anul: 2020. Anul pandemiei de coronavirus. Și totuși, în Centrul Vechi, parcă te-ai întors în trecut. Înapoi în vremurile când încă se lucra la reabilitarea locului. Se punea pavaj, se mai peticea una, alta.

Pe unde îți întorci privirea – lucrări neterminate, prelate care flutură în vânt, semnalizând câte un șantier, clădirile dărăpănate flancate de alte clădiri, reabilitate.

Nimeni pe stradă, “ochii triști să
mi-i vadă”, vorba cântecului

Nu bate nimeni străzile, cu lumea închisă în case, însă e ca și cum, noaptea, tălpi invizibile ar toci pavajul și tocuri cui ar dezghioca pavelele.

Aleile sunt sparte, ca după un război dus între două popoare de pitici, ale căror minibombe au căscat hăuri la fiecare cotitură și bifurcație.

Nimic nu trădează prezența umană. Restaurantele sunt închise, terasele, așijderea, nu se-aude muzică de nicăieri – dacă nu asculți tu la căști -, iar oameni nu întâlnești prin zonă decât dacă vreun riveran scoate nasul pe geam.

Gropile și victimele lor

Rătăcit, ca și noi, prin abandonatul Centru Vechi, un proprietar s-a întors la barul său, ca să vadă cum s-ar putea pregăti în cazul redeschiderii pentru care oricum nu există o dată fixată.

De fiecare dată când își vizitează afacerea pusă “pe hold” de carantină, vede cum zona decade. Zice c-au fost și accidente, din cauza străzilor “sparte”.

Au fost turiști care și-au rupt picioarele pe aici. O tânără străină a fost luată cu salvarea din cauză că s-a împiedicat de cărămizile din pavaj. Noi nu avem voie să reparăm măcar în fața barului nostru, așa că doar păzim cărămizile și sperăm să vină cineva să repare străzile.

Proprietarul unui bar:

Cu toate că asta pare o problemă minoră în climatul general.

Vor să redeschidă. Cei care mai pot

Centrul Vechi era zona principală de distracție pentru tineri, în Capitală, dar și o sursă importantă de venit pentru antreprenori, până ca pandemia să pună lacătul pe uși și să trimită acasă patroni, angajați și clienți.

O parte dintre cei care au afaceri aici promit să redeschidă, când autoritățile le vor permite. O parte însă, cei cu businessuri mici, nu vor avea puterea să se ridice de la podea după lovitura primită.

Industria HoReCa este una dintre cele mai afectate de criza COVID. Mulți patroni de restaurante, baruri, cafenele și terase și-au concediat angajații ori i-au trecut în șomaj tehnic în perioada aceasta, iar lipsa încasărilor i-a adus pe marginea prăpastiei.

Luni, 27 aprilie, patronii de restaurante au lansat un apel către autorități, să le permită redeschiderea localurilor la 15 mai și nu mai târziu, întrucât “pierderile sunt prea mari” și “300.000 de oameni și familiie lor depind de redeschiderea acestui business”, scrie Mediafax.

Vă rog, permiteți funcționarea micilor restaurante, cafenelelor, barurilor și teraselor, începând din 15 mai. Este foarte important să ne comunicați regulile de distanțare socială cele pe care trebuie să le respectăm. Pentru această industrie, pentru renașterea ei este foarte important ca toți clienții noștri să se simtă în siguranță și atunci când ne trec pragul, să o facă cu toată încrederea.

Patron de restaurant:

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 8

Fotografii: Dumitru Angelescu

 
 

Urmărește-ne pe Google News