Asociația ProInfrastructură susține că, într-un răspuns la o clarificare cerută în cadrul licitației pentru Centura Bacău, “CNAIR pur și simplu refuză să modifice documentația de licitație, în sensul trecerii pe noul model de contract național, invocând strâmb prevederile HG 1/10.01.2018, mai precis faptul că această licitație este lansată înainte de publicarea în Monitorul Oficial a noului model de contract național”.
Potrivit unui comunicat remis Libertatea, ”CNAIR are toate prerogativele, ca autoritate contractantă, să facă această modificare”. Reprezentanții asociației susțin că, pentru podul suspendat de la Brăila, proiect în valoare de 430 de milioane de euro, cât și pentru Centura Timișoara Sud, proiect în valoare de 83 de milioane de euro, compania s-a raliat noilor modificări.
„Pentru aceste două proiecte majore, care ar fi fost lansate înainte de emiterea OMT 600/30.05.2017, CNAIR a luat așa-numitele măsuri de remediere și le-a trecut de pe condițiile FIDIC clasice pe condițiile aduse de ordinul de ministru al Transporturilor 600, prevederi inechitabile, părtinitoare, aspru criticate de toată lumea”, se mai arată în document.
Dacă alte licitații majore, cum ar “A0 Centura București” sau „A1 Sibiu-Pitești Secțiunile 1 și 5” nu mai pot trece pe noul model de contract, Centura Bacău – 16,269 km de autostradă și 14,54 km de drum național, în valoare de 167 milioane de euro – și cele 3 loturi din Autostrada A3 Suplacu de Barcău-Borș – 60,25 km, în valoare de 215 milioane euro – încă pot fi remediate și trecute pe noua legislație acceptată de toate părțile implicate, se arată în comunicatul Asociației.
Potrivit Ministerului Transporturilor, în baza contractului pentru proiectarea și execuția Variantei de Ocolire a Municipiului Bacău, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere ar trebui să înceapă în 2018 și construcția primilor 17 kilometri ai Autostrăzii Moldova.
Ministerul anunță că, tot anul acesta, va începe prima fază pentru construirea a 78 de kilometri de autostradă, între Târgu Neamț și Iași, în baza unei proceduri de licitație pentru servicii de proiectare și execuție.
Citește și:
Ministerul Transporturilor: Trei autostrăzi și două drumuri expres în Moldova, din 2018