Decizia a venit în contextul în care proiectul de lege era blocat de aproape jumătate de an la Comisia pentru agricultură din Camera Deputaţilor, a transmis Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde.

Proiectul a fost înaintat către Parlament acum un an de zile, pe 12 aprilie 2023, reușind să atragă co-inițiatori de la toate partidele parlamentare.

„Blocajul de la ultima comisie, cea pentru «agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice», a făcut ca inițiativa să fie ajunsă din urmă de noul cod silvic, a cărui adoptare, fiind jalon în PNRR, este estimată pentru actuala sesiune parlamentară. Drept urmare, Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde a depus textul inițial al proiectului de lege în forma unor amendamente la noul cod, text ce a fost cocreat și agreat în forma sa finală împreună cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor”, se arată în comunicatul citat.

De asemenea, Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde anunţă că a obținut, printr-o asumare instituțională fără precedent, „susținerea oficială a Ministerului Mediului pentru un amendament la noul cod silvic ce vizează includerea arborilor remarcabili în Fondul Forestier Național și asigurarea conservării lor”.

Al treilea și ultimul amendament legat de noul cod silvic pe care platforma civică l-a susținut este cel legat de accesul liber în pădure, pentru recreere.

Noul cod silvic va fi adoptat sub presiunea pierderii banilor din PNRR

„Centura Verde București-Ilfov are nevoie de susținători asumați care să o transforme în realitate. Iar asta presupune «deschiderea ochilor» tuturor factorilor de decizie relevanți, actuali sau potențiali, indiferent de partidul din care ei fac parte și înțelegerea lor profundă asupra faptului că trebuie să își dea mâna pentru realizarea acestui proiect de sănătate publică”, spune Alex Găvan, fondator Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde.

Florin Stoican, cofondator Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde, susţine că noul cod silvic urmează să fie adoptat pe repede înainte, sub presiunea pierderii banilor din PNRR.

„El trebuia adoptat încă de anul trecut. Deși acesta ratează reforma sistemică, conține totuși niște sâmburi de reformă, susținuți de către Ministerul Mediului și foarte mulți politicieni: protejarea pădurilor din jurul Bucureștiului și Ilov ca prim pas pentru constituirea centurii verzi a Bucureștiului, protejarea arborilor remarcabili, acces nerestricționat în pădure, pentru recreere, sau transparentizarea procesului de amenajare a pădurilor”, a transmis Florin Stoican.

Ce este Centura Verde Bucureşti-Ilfov

În contextul poluării dramatice din București și al tăierilor îngrijorătoare de păduri din jurul Capitalei, peste 150 de organizații neguvernamentale, grupuri civice și persoane publice, reunite într-un demers APOLITIC sub umbrela Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde și având sprijinul Administrației Prezidențiale, au venit în întâmpinarea politicienilor și a autorităților cu Memorandum-ul pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor.

Documentul, în șapte puncte, conține proiectul de lege ce își propune protejarea pădurilor din Ilfov, piatra de temelie a viitoarei centuri verzi, cât și soluții atât la poluarea din București și județ, dar și la cea din alte orașe ale țării.

Centura Verde București-Ilfov este un proiect de sănătate publică cu o puternică componentă socială și antipoluare, cât și de mitigare a efectelor schimbărilor climatice, parte a unei soluții sistemice ce presupune și o semnificativă componentă de mediu.

Printr-o petiție online care a strâns deja peste 11800 de semnături, Platforma Civică Împreună pentru Centura Verde invită cetățenii să se alăture pentru a solicita decidenților politici și executivi măsuri concrete pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor. Inițiatorii platformei sunt Alex Găvan, alpinist de altitudine și conservaționist, și Florin Stoican, președinte al asociațiilor Kogayon și Rețeaua pentru Natură Urbană.

 
 

Urmărește-ne pe Google News