O fotografie face vâlvă

Pe diverse site-uri de socializare, pe conturile participanților la ceremonie, dar și în presa maghiară au apărut imediat comentarii și fotografii interesante, care lasă loc interpretărilor. Concret, este vorba de o imagine de la Odorheiu Secuiesc cu Szöcs Géza, secretar de stat în Ministerul Culturii de la Budapesta, care înaintea discursului său ar fi așezat o geantă chiar pe catafalc, lângă fotografia lui Jozsef.
Interesantă este explicația ce însoțește fotografia postată de Lukacs Csaba, purtătorul de cuvânt al Parlamentului Ungariei în cazul Nyiro Jozsef, pe contul său de Facebook: “La Odorheiu Secuiesc se spune următorul lucru: dacă nu a fost o reînhumare, poate din cauza autorităților, atunci a fost o liturghie. Cu cenușa în geanta lui Szöcs Géza”.

Lukacs Csaba: «Cenușa e în geantă»

“La Odorheiu Secuiesc se spune următorul lucru: dacă nu a fost o reînhumare, poate din cauza autorităților, atunci a fost o liturghie. Cu cenușa în geanta lui Szöcs Géza. În fotografia lui Balazs Attila vorbește Szöcs Géza, iar geanta e pe catafalc”, dezvăluie Lukacs Csaba, purtătorul de cuvânt al Parlamentului Ungariei în cazul Nyiro Jozsef, explicând în maghiară, pe contul de Facebook, fotografia în care Szöcs Géza e surprins vorbind la Odorheiu Secuiesc, iar geanta cu urna se observă pusă pe catafalc.

Ungurii, deranjaţi de modul în care a fost tratat premierul Viktor Orban de reprezentanții guvernului de la Bucureşti

Viktor Orban a fost singurul premier prezent la Conferința “Prietenii Coeziunii”, ce a avut loc sâmbătă, la București, care nu a fost primit de Victor Ponta, scrie cotidianul Népszabadság. Publicaţia consideră că premierul ungar a fost tratat cu dispreţ de oficialii români ca urmare a scandalului privind reînhumarea rămăşiţelor lui Nyiro József.
Ponta a declarat că nu s-a întâlnit cu omologul său ungar deoarece aștepta ca acesta să-și ceară scuze pentru declarațiile președintelui Parlamentului maghiar, László Kövér, care a caracterizat Guvernul de la București ca fiind “neprietenos, necivilizat și barbar” pentru că nu a fost de acord cu ceremoniile și cu reînhumarea rămășițelor scriitorului secui.
Oficialii ungari au declarat ieri că refuză să discute pe tema scuzelor solicitate de Ponta.

Cine a fost «apostolul secuilor»

Supranumit “apostolul secuilor”, scriitorul Nyiro Jozsef (foto) s-a născut în 1889, la Jimbor (Braşov) şi a decedat în 1953, la Madrid. În 1941, după anexarea Transilvaniei de Nord de către Ungaria (28 august 1940), a fost invitat în calitate de deputat ardelean în Parlamentul de la Budapesta.
A fost redactor-şef la două ziare de extremă dreapta (Magyar Erö şi Magyar Ünnep). După 1944, Nyiro Jozsef a susţinut în Parlament activitatea guvernului fascist al lui Szálasi Ferenc, fiindu-i acordată distincţia “Coroana Corvin”, înfiinţată de Miklos Horthy.
Citeşte şi:
A omorât 14 români în 1940. Acum are statuie în România!

Urmărește-ne pe Google News