La inceputul anilor 70, dupa celebra plenara ideologica, presei i s-a strans juvatul de gat. Sectia de presa a CC a alcatuit cu grabire un decalog inflexibil. Cuvinte de ordine: promovarea ?experientei pozitive si a ‘omului nou, ‘maretele realizari, ‘echilibrarea continutului. Editam pe atunci, la Informatia Bucurestiului, o pagina de atitudine: anchete si note privind furaciunile din comert si prestatii, pe seama cetateanului, mizeria din spitale, birocratia din primarii etc. Ce si cum sa echilibrezi?! O idee ar fi fost ca, in deschiderea paginii, sa apara reportaje cu personaje pozitive. De unde sa le iei? Pana si secretari de partid si directori cu mintea-ntreaga si cu bun-simt – se gaseau si din astia – ezitau sa aleaga vreun subaltern perfect. Ba un sef de inspectie comerciala a refuzat sa recomande vreun negustor si priceput, si politicos, si cinstit: ‘Azi il laudam si maine-l prindem furand.

Mi-am amintit acea vreme revoluta vazand inversunarea cu care liberalul Ioan Ghise se vrea un cenzor total al mass-media. Deocamdata, al televiziunilor, dar pofta vine mancand. Desi legea idioata, privind echilibrarea pozitiv/negativ a emisiunilor – initiata de el, tocmai a fost respinsa de Curtea Constitutionala. Respectivul deputat chiar nu pricepe nimic. Nu stie el insusi sa defineasca temele pozitive. Nu intelege nici ca pozitivul, asa cum il percepe, e de fapt starea de normalitate, iar actorii ei pentru asta iau leafa, nu trebuie neaparat laudati. Nu constientizeaza nici barem ca interventiile critice ale mass-media, atunci cand, desi-gur, nu se cauta violenta si senzationalul ieftin, au un rost curativ. Promite ca, la toamna, sa-si reia demersul respins. Ca si Sectia de presa de pe vremuri, Ioan Ghise vrea o presa roz. Ma tem ca s-a nascut prea tarziu.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News