”Boardul de conducere al Cambridge Analytica a anunțat, miercuri, că l-a suspendat pe CEO-ul Alexander Nix cu efect imediat”, a scris comapania într-un comunicat de presă, care a adăugat că a lansat o investigație internă, potrivit The Guardian.
”Din punctul de vedere al boardului, comentariile recente ale domnului Nix, înregistrate în secret de Channel 4 nu reprezintă valorile sau operațiile firmei, iar suspendarea lui reflectă seriozitatea cu care noi vedem această încălcare a regulilor”, au mai punctat reprezentanții companiei.
Locul lui Nix va fi luat de Alexander Tayler, care a ocupă funcția de ofițer-șef de date.
”Boardul va monitoriza situația atent și va lucra cu domnul Tayler”, mai arată compania.
În timp ce sosea la biroul său din New Oxford Street, din Londra, miercuri, Nix a declarat jurnaliștilor că ”aparențele pot fi înșelătoare”, când ca fost întrebat despre înregistrările făcute de Channel 4.
În seria de înregistrări, Nix a pretins bani pentru alegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA, în 2016. El a spus unui reporter deghizat următoarele: ”Am făcut toată cercetarea, toate datele, analizeze. Am făcut toată campania electorală digitală, cea de pe televiziune, iar datele noastre au a ajudat la informarea pentru strategie”, a declarat Nix.
Totodată, Nix a dezvăluit că firma lui folosește un sistem de ștergere a oricărei urme digitale, care cuprinde și emailuri care se ”auto-distrug” într-un anumit timp de la citire.
”Nimeni nu știe că-l avem, iar secundar ne-am setat emailurile noastre cu un temporizator de auto-distrugere… Așadar, le trimiți, și după ce au fost citite, două ore mai târziu, dispar. Nu există nicio dovadă, nicio urmă pe hârtie, nu există nimic”, a declarat Nix.
CEO-ul suspendat al Cambridge Analytica a mai aratătat că firma a creat un proxy pentru a distribui pe rețelele sociale mesaje care nu pot fi urmărite. El a mai râs de Comisa de Informații din parlamentul american, spunând că atunci când a fost audiat de către aceasta, în 2017, a primit doar trei întrebări: ”După cinci minute- terminat!”.
”Sunt politicieni, nu sunt tehnici. Ei nu înțeleg cum funcționează”, a mai punctat Nix în înregistrări.
Marți, senatorii americani au anunțat că vor ca șeful Facebook, Mark Zuckerberg, să răspundă în fața Comisiei de Justiție pentru scurgerea informațiilor despre 50 de milioane de conturi ale rețelei sociale către compania Cambridge Analytica, care a fost implicată în campania electorală a lui Donald Trump din 2016.