Cei doi români, Marian Trâmbeanu şi Adrian Hududui, marinari pe nava Saldanha, au reuşit recent să ia legătura cu familiile lor, povestind că au provizii de alimente şi de apă, dar că piraţii somalezi sunt mereu drogaţi şi înarmaţi până în dinţi.

Conform unor surse implicate în rezolvarea crizei, somalezii au decis să ceară o răscumpărare de aproximativ 10 milioane de dolari, în schimbul eliberării marinarilor şi a vasului.

Criza ar putea dura încă două săptămâni

Cu toate acestea, nu este exclusă o intervenţie în forţă a unor echipe speciale militare de pe vasele din Golful Aden, în largul coastelor somaleze. Un specialist în astfel de crize a apreciat însă, ieri, în presa internaţională, că situaţia s-ar putea întinde pe încă două săptămâni. Aceasta deoarece se doreşte minimalizarea riscului ca marinarii să fie ucişi.

«Îi pot împuşca în orice moment»

Cu fiecare zi ce trece, familiile celor doi marinari români răpiţi şi sechestraţi de piraţii somalezi sunt din ce în ce mai îngrijorate. Braşoveanca Marga Hududui (foto dreapta), soţia căpitanului Adrian Hududui, stă trează noapte de noapte, aşteptând cu inima strânsă veşti de la soţul ei.

Nici nu ştie ce să le mai spună celor doi copii, o fetiţă în clasa a IV-a şi un băieţel de trei ani. Cu vocea şoptită şi încordată, din Golful Aden al Oceanului Indian, căpitanul încearcă să-şi ţină cumpătul şi să-şi îmbărbăteze soţia. Femeia se simte neputincioasă.

“Când vorbim, el încearcă să fie calm, dar ştiu că e speriat. Nu e în siguranţă, nu se ştie nimic. Somalezii sunt imprevizibili, mi-a zis că-i pot împuşca în orice moment”, a povestit, îngrijorată, Marga Hududui.

Urmărește-ne pe Google News