Șeful laboratorului unde s-a desfășurat cercetarea a declarat că abilitatea variantei Omicron de a evita protecția oferită de vaccinul anti-COVID de la Pfizer, dar și de imunitatea indusă de trecerea prin boală este „robustă, dar nu completă”, relatează Bloomberg, citat de Hotnews.
Oamenii de știință au mai descoperit că boosterul întărește răspunsul imun inclusiv la Omicron, așadar, persoanele care au făcut toate cele trei doze de vaccin sunt cel mai bine protejate în fața noii tulpini.
Este și motivul pentru care au înnoit apelul la vaccinare.
Dacă lumea se vaccinează, lucrurile vor fi sub control. Da, va crește numărul de infectări, tulpina e mai contagioasă, dar nu vor fi cazuri grave și sistemul sanitar nu va intra în colaps.
Alex Sigal, virusolog la Africa Health Research Institute, conducătorul studiului:
De când Africa de Sud a anunțat descoperirea Omicron, la sfârșitul lunii trecute, în jur de 450 de cercetători din toată lumea au lucrat pentru a izola varianta, a o secvenția și a stabili cât de infecțioasă este ori dacă poate „fenta” vaccinul, arată Organizația Mondiale a Sănătății.
Omicron provoacă îngrijorare întrucât prezintă mutaţii multiple, în special în proteina Spike, prin care virusul pătrunde în celulele umane.
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat pe 28 octombrie că în contractul semnat de Comisia Europeană cu Pfizer și BioNTech pentru achiziţia, în total, a 1,8 miliarde de doze de vaccin există o clauză referitoare la situaţia apariţiei unei variante a coronavirusului care ocoleşte vaccinul existent în prezent.
În cazul în care se confirmă că Omicron ocolește protecția asigurată de vaccin, Pfizer și BioNTech trebuie să producă și să distribuie o versiune actualizată a vaccinului, în termen de 100 de zile.
Omicron a fost confirmată până în prezent în 20 de state europene, printre care și România.