Din cauza vremii secetoase și a temperaturilor neașteptat de mari, cultura de floarea-soarelui din România a fost calamitată pe suprafețe foarte mari, în ultimii trei ani.

Potrivit cifrelor, aproape două milioane de hectare de la culturile de floarea-soarelui și porumb au fost distruse de lipsa apei.

În aceste condiții, hibrizii rezistenți la secetă ar putea să reducă pierderile din agricultură.

Rădăcinile de floarea-soarelui rezistentă la secetă au o bacterie care trăiește în pământ

În plus, noile plante de floarea-soarelui nu intră sub incidența restricțiilor privind organismele modificate genetic, pentru că a fost folosită, pentru ameliorarea plantelor, o bacterie naturală care trăiește în pământ.

„Dacă scade nivelul de apă din sol, aceste rădăcini au crescut foarte bine și prima impresie este că pur și simplu încearcă să ajungă la apă. În momentul în care scade nivelul de apă, acest lucru stimulează și mai bine creșterea rădăcinilor”, a explicat dr. Adriana Aurori, coordonator al proiectului din partea Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj.

Testele făcute în laborator, de cercetătorii din Cluj și cei străini, au avut rezultate bune, dar românii spun că ar mai fi nevoie de câțiva ani pentru aprofundarea studiilor și utilizarea noilor plante pe suprafețe mari.

Urmărește-ne pe Google News