Analiza cercetătorilor de la Universitatea Oxford arată că aproape 30% din persoanele incluse în statistica deceselor provocate de noul coronavirus de Oficiul Naţional de Statistică în lunile de vară au murit, de fapt, din alte motive: afecțiunile grave de care sufereau dinainte de a lua COVID-19.
Conform studiului, în statistici au fost incluse, de la debutul pandemiei în Marea Britanie, 3.877 de decese care nu au avut drept cauză principală infecția cu noul coronavirus.
În iulie și august, experții au identificat, în totalul celor 1.617 de decese înregistrate ca având drept cauză COVID-19, 465 care au fost provocate de alte afecțiuni. Asta înseamnă că 28,8% din morții de COVID raportați ar trebui șterși din statistică.
Organizația Mondială a Sănătății a avertizat, la începutul pandemiei, că, chiar dacă coronavirusul figurează pe certificatul de deces ca o ”afecțiune semnificativă”, decesul nu ar trebui inclus în statistici. OMS afirmă că astfel de decese ”nu se datorează Covid-19 și nu ar trebui clasificate ca atare”.
Doctorul Jason Oke de la Universitatea Oxford, care a analizat datele, a declarat că mulți oameni au murit cu COVID, dar nu din cauza acestuia.
Expertul a mai precizat că la începutul epidemiei a văzut acest lucru doar în câteva cazuri, dar că fenomenul raportării greșite e în creștere.
Adevărata rată a mortalității este un lucru important, deoarece ne ajută să ne facem o idee clară a impactului bolii. În mod clar Covid-19 a avut un impact masiv în martie și aprilie, dar trebuie să știm dacă boala are acum același efect ca înainte. Pare să fie în scădere. Rata mortalităţii va ghida deciziile în gestionarea riscului, deci este important să corectăm acest număr.
Dr.Jason Oke, Universitatea Oxford:
În urma analizei cercetătorilor de la Oxford, Matt Hancock, secretar de stat în ministerul Sănătății din Marea Britanie, a cerut o revizuire urgentă a datelor, iar în august, din numărul deceselor înregistrate în Marea Britanie s-au scăzut 5.377, ajungându-se la 41.329.
Acum, statistica include doar decesele care apar în termen de 28 de zile de la un test pozitiv.
Paul Hunter, profesor de medicină la Universitatea de Est din Anglia, susține că este foarte greu pentru medici să spună cât de mare a fost impactul Covid-19 asupra unei alte afecțiuni de bază.
Acesta a dat exemplul unui om cu leucemie, care se infectează cu noul coronavirus, iar câteva săptămâni mai târziu moare. ”Ce considerați că este cauza principală a decesului? Cât de mult este din cauza Covid nu este ușor de spus. Cauza principală este leucemia, dar s-ar putea să nu fi murit, dacă nu se infecta”.