Date din 62 de sondaje referitoare la dietă, făcute între anii 1980 şi 2010 şi implicând în total 600.000 de participanţi din 187 de ţări, au fost puse cap la cap de cercetători de la Friedman School of Nutrition, din cadrul Universităţii americane Tufts, din Boston, şi apoi completate cu cele mai recente descoperiri despre efectele nocive ale băuturilor îndulcite cu zahăr.
Concluzia oamenilor de ştiinţă, la finalizarea acestui studiu de amploare? Şoc şi groază, pe bune: peste 184.000 de oameni mor într-un an din cauza diabetului, a bolilor cardiovasculare şi a cancerelor relaţionate cu impactul băuturilor dulci asupra organismului!
Băuturile dulci luate în calcul în cadrul acestui studiu sunt sucurile carbogazoase sau din fructe, băuturile energizante, cele de tip ice-tea şi chiar sucurile făcute în casă.
Sucul 100% natural din fructe nu a fost inclus în analiză, cu toate că şi acesta are un conţinut de zahăr (fructoză) destul de ridicat.
Consumul lor duce la diabet, cancer şi boli cardiovasculare
Dintre afecţiunile menţionate mai sus şi dezvoltate ca urmare a consumului constant de băuturi dulci, diabetul e cel mai păcătos, ducând la 133.000 de decese în fiecare an.
Pe locul doi se situează afecţiunile cardiovasculare, cu 45.000 de decese, în vreme ce pe seama cancerului sunt puse 6.450 de decese.
Cea mai mare rată a mortalităţii s-a înregistrat în ţările cu nivel de trai scăzut sau mediu – în state precum Japonia incidenţa este de sub 1%, în vreme ce în Caraibe şi America Latină trei sferturi din decese sunt cauzate anual de consumul de sucuri.
Expuşi în mod special riscurilor sunt adolescenţii şi adulţii tineri, care nu dau o prea mare importanţă alimentaţiei sănătoase şi avertismentelor lansate de medici şi de nutriţionişti.
Citeşte mai multe în ediţia de iulie-august a revistei Ştiinţă& Tehnică! Ştiinţă&Tehnică este cea mai veche şi prestigioasă publicaţie de popularizare a ştiinţelor din România, are 100 de pagini, informaţie scrisă pe înţelesul tuturor şi costă 13 lei.