,,Produsele farmaceutice au devenit micropoluanți emergenți și reprezintă o preocupare globală în creștere, deoarece prezența lor a fost raportată în ecosisteme de apă dulce, râuri și oceane din întreaga lume ”, afirmă mamologul Dara Orbach de la Universitatea Texas A&M-Corpus Christi (TAMU-CC).

Cercetătorii au analizat probe de țesut de la 89 de delfini

În 2020, cercetătorii de la TAMU-CC care testau de rutină nivelurile hormonale la delfinii comuni cu nas de sticlă (Tursiops truncatus) au fost surprinși să găsească mai multe produse farmaceutice în probele de țesut adipos ale cetaceelor.

Biologul Anya Ocampos și colegii săi au analizat ulterior probe de țesut de la 89 de delfini folosind un spectrometru de masă pentru a vedea cât de răspândită era această contaminare.

Delfin sărind, Foto: Profimedia Images

Cercetătorii au găsit fentanil – un analgezic de 100 de ori mai puternic decât morfina – în 24 dintre probe, inclusiv în toate specimenele post-mortem prelevate de la cei șase delfini care muriseră.

De asemenea, au fost găsite în grăsimea mamiferelor marine sedativul meprobamat și relaxantul muscular carisoprodol.

Cum ajung medicamentele în corpul delfinilor

Deoarece delfinii nu beau apă de mare, acești prădători de vârf ar fi putut dobândi substanțele chimice prin dietă sau le-ar fi putut absorbi prin piele. Mai mult, unele dintre probele de țesut contaminate cu medicamente au fost prelevate de la delfini vii în 2013, sugerând că acest fenomen are loc de ceva timp.

,,Delfinii sunt adesea folosiți ca bioindicatori ai sănătății ecosistemului în cercetarea contaminanților datorită grăsimii lor bogate în lipide care poate stoca contaminanți și poate fi prelevată relativ minim invaziv la animalele vii”, explică Orbach.

Grup de delfini Spinner, Foto: Profimedia Images

,,Am găsit un delfin mort în Baffin Bay, în sudul Texasului, la un an de la cea mai mare captură de fentanil lichid din istoria SUA în județul adiacent. Iar delfinii din Mississippi au reprezentat 40% din totalul detectărilor noastre de produse farmaceutice, ceea ce ne face să credem că aceasta este o problemă de lungă durată în mediul marin”, a mai adăugat Dara.

Expunerea cronică la numeroși factori de stres din mediu este cunoscută pentru compromiterea sistemelor imunitare ale delfinilor și balenelor. Acest lucru le poate afecta sănătatea, poate cauza probleme de reproducere sau poate duce la moarte.

Nevoia de studii la scară largă

,,Expunerea cronică la produse farmaceutice și efectele lor cumulative asupra mamiferelor marine nu sunt încă pe deplin înțelese, dar prezența lor în trei populații de delfini din Golful Mexic subliniază necesitatea unor studii la scară largă pentru a evalua amploarea și sursele contaminării”, îndeamnă Orbach.

Cercetarea subliniază importanța monitorizării continue a ecosistemelor marine și necesitatea unor măsuri pentru reducerea poluării farmaceutice în oceane.

 
 

Urmărește-ne pe Google News