Prima poziție oficială a venit chiar de la ministrul britanic al sănătății. Într-un interviu oferit luni, 4 ianuarie, Matt Hancock s-a declarat ”incredibil de îngrijorat” de varianta de coronavirus descoperită în Africa de Sud, care a ajuns deja în Regatul Unit și în mai multe state europene.

”Este o problemă chiar mai mare decât noua tulpină din Marea Britanie”, a spus Hancock, pentru BBC Radio.

Eficiența serului, ”un mare semn de întrebare”

Sir John Bell, cercetător de la Universitatea Oxford, a confirmat că există ”un mare semn de întrebare” în ceea ce privește eficacitatea vaccinurilor împotriva variantei sud-africane a SARS-CoV-2.

Convingerea mea este că vaccinul va fi eficient împotriva tulpinii din Kent, varianta nouă din Marea Britanie. Nu știu cum e în legătură cu varianta din Africa de Sud, aici avem un mare semn de întrebare.

Sir John Bell, cercetător:

”Mutațiile asociate cu forma din Africa de Sud reprezintă schimbări substanțiale în structura proteinei spike”, a explicat cercetătorul de la Oxford.

Ser adaptat în șase săptămâni?

Bell a precizat, la Times Radio, că dacă vaccinul nu va funcţiona şi împotriva variantei sud-africane, acesta ar putea fi adaptat.

”Ar putea dura o lună sau şase săptămâni pentru a obţine un nou vaccin”, a spus profesorul.

Și Simon Clarke, profesor asociat în microbiologie celulară la Universitatea Reading, a declarat că, deși ambele variante au unele caracteristici noi în comun, cea găsită în Africa de Sud ”are o serie de mutații suplimentare care sunt îngrijorătoare”.

Lawrence Young, virusolog și profesor de oncologie moleculară la Universitatea Warwick, a remarcat, de asemenea, că varianta sud-africană are ”mutații multiple”.

Oamenii de știință susțin că atât varianta din Africa de Sud, cât și cea nouă care circulă în Marea Britanie sunt asociate cu o încărcătură virală mai mare, ceea ce înseamnă o concentrație mai mare de particule de virus în corpul pacienților, lucru care duce, automat, la o transmisibilitate crescută.

 
 

Urmărește-ne pe Google News