La acest moment, testele PCR reprezintă norma utilizată în lume pentru depistarea COVID, însă rezultatele acestor teste sunt obţinute, în general, după mai multe ore.

Mai mulți cercetători de la prestigioasa Universitate Fudan din Shanghai par să fi găsit totuși o alternativă.

Într-un articol publicat luni în revista Nature Biomedical Engineering, echipa anunţă că a creat un senzor care foloseşte microelectronica pentru a analiza probe de ADN prelevate cu un beţişor steril.

Senzorul, legat la o maşină portabilă, permite obţinerea unui rezultat „în mai puţin de patru minute”, asigură cei care l-au conceput. Experții chinezi au mai spus că acest terminal medical este înzestrat cu „o sensibilitate ridicată” şi poate fi purtat cu uşurinţă oriunde.

Pentru a putea compara cele două metode, teste PCR au fost efectuate în paralel. Potrivit articolului, toate rezultatele obţinute de cele două dispozitive erau identice.

Testele realizate cu noul dispozitiv au vizat în total 54 de eşantioane, inclusiv ale unor persoane care aveau febră, dar care nu aveau COVID, bolnavi de gripă şi voluntari sănătoşi.

Cercetătorii de la Universitatea Fudan au mai anunțat că, după ce va fi pus la punct, dispozitivul lor va putea fi utilizat în diverse situaţii, inclusiv pe aeroporturi, în spitale şi chiar acasă.

În afară de faptul că sunt lente, testele PCR necesită infrastructuri şi laboratoare de care ţări aflate în dezvoltare dispun în cantitate limitată. Acest lucru constituie o piedică în depistare. Mai există și „autoteste” rapide, însă ele sunt mai puţin fiabile.

China este unul dintre cei mai mari producători mondiali de teste PCR. Țara a exportat în decembrie 2021 teste PCR în valoare totală de 1,6 miliarde de dolari.

Urmărește-ne pe Google News