Șase cercetători chinezi de la trei instituții, inclusiv două sub conducerea PLA, Academia de Științe Militare (AMS), au detaliat cum au folosit o versiune timpurie a modelului Llama de la Meta pentru a dezvolta ceea ce ei numesc ,,ChatBIT”.
Cercetătorii au utilizat un model Llama 13B de la Meta, încorporând parametrii proprii pentru a construi un instrument AI axat pe colectarea și procesarea informațiilor militare, oferind informații precise și fiabile pentru luarea deciziilor operaționale. ChatBIT a fost ajustat și „optimizat pentru sarcini de dialog și răspuns la întrebări în domeniul militar”, conform lucrării. S-a constatat că acesta depășește alte modele AI, fiind aproximativ 90% la fel de capabil ca puternicul ChatGPT-4 de la OpenAI. Cercetătorii nu au elaborat modul în care au definit performanța sau dacă modelul AI a fost pus în funcțiune.
Meta a adoptat eliberarea deschisă a multor modele AI, inclusiv Llama. Aceasta impune restricții privind utilizarea lor, inclusiv cerința ca serviciile cu mai mult de 700 de milioane de utilizatori să obțină o licență de la companie.
Cu toate acestea, deoarece modelele Meta sunt publice, compania are modalități limitate de a aplica aceste prevederi. Meta a citat politica de utilizare acceptabilă și a declarat că a luat măsuri pentru a preveni utilizarea necorespunzătoare. ,,Orice utilizare a modelelor noastre de către Armata de Eliberare a Poporului este neautorizată și contrară politicii noastre de utilizare acceptabilă”, a declarat Molly Montgomery, directorul de politică publică al Meta, într-un interviu telefonic pentru Reuters.
,,În competiția globală pe AI, rolul presupus al unei versiuni unice și depășite a unui model open-source american este irelevant, când știm că China deja investește mai mult de un trilion de dolari pentru a depăși SUA în domeniul AI”, a declarat un purtător de cuvânt al Meta într-un comunicat.
Cercetarea vine în contextul unei dezbateri intense în cercurile de securitate națională și tehnologie din SUA despre dacă firme precum Meta ar trebui să facă modelele lor publice.
În octombrie 2023, președintele SUA, Joe Biden, a semnat un ordin executiv pentru a gestiona dezvoltările AI, subliniind că, deși inovația poate aduce beneficii substanțiale, există și ,,riscuri de securitate substanțiale, cum ar fi eliminarea măsurilor de protecție din cadrul modelului”.
Această săptămână, Washingtonul a declarat că finalizează reguli pentru a limita investițiile SUA în inteligența artificială și alte sectoare tehnologice din China care ar putea amenința securitatea națională.
Această săptămână, Washingtonul a declarat că finalizează reguli pentru a limita investițiile SUA în inteligența artificială și alte sectoare tehnologice din China care ar putea amenința securitatea națională. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Supple, a declarat că Departamentul de Apărare recunoaște că modelele open-source au atât beneficii, cât și dezavantaje și că ,,vom continua să monitorizăm și să evaluăm îndeaproape capacitățile competitorilor”.
Realist2023 • 02.11.2024, 08:57
Aseara am urmarit la radio-digi pe L. Mandruta (ca eram in masina si n-aveam ce face pe jalnica "autostrada" Bucuresti-Pitesti), omul era de parere ca "asta cu IA-ul" e doar o gogoasa umflata de marketing care va trece asa cum a venit ! (Idee vehiculata si de alti inepti). Imi venea sa-l sun si sa-i zic "Bai, esti p. rau si mai si semnalizezi public", dar ar fi trebuit sa trag pe dreapta si mi-as fi pierdut locul la coada, nu merita ...