În 2014, laboratorul de bioinginerie de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) a început să dezvolte senzori care puteau detecta virusul Ebola atunci când a fost uscat prin congelare pe o bucată de hârtie.
Împreună cu cercetătorii de la Harvard, aceştia şi-au publicat pentru prima dată cercetările în 2016.
Acum, ei lucrează la un proiect de identificare a cazurilor de coronavirus, tot cu ajutorul senzorilor.
Echipa vrea să încorporeze aceşti senzori pe interiorul unei măşti sau să creeze un dispozitiv care poate fi ataşat la orice mască.
Am putea utiliza această tehnologie în aeroporturi sau când mergem la serviciu. Spitalele l-ar putea folosi pentru toţi pacienții care vin la control
Jim Collins, şeful laboratorului de bioinginerie MIT
Masca va avea durată lungă de valabilitate
Collins spune că proiectul este în „stadii foarte timpurii”, dar rezultatele au fost promițătoare. În ultimele săptămâni, echipa sa testează capacitatea senzorilor de a detecta noul coronavirus într-un mic eşantion de salivă.
Echipa speră să demonstreze că conceptul funcționează în următoarele săptămâni.
Aceşti senzori constau dintr-un material genetic, ADN și ARN, care se leagă de un virus.
Materialul este uscat prin congelare pe țesătură folosind o mașină numită liofilizator, care aspiră umiditatea din materialul genetic fără să o omoare.
Poate rămâne stabilă la temperatura camerei timp de câteva luni, oferind măștilor o durată de valabilitate relativ lungă.
Un mod mai rapid și mai precis de diagnosticare
Senzorii pot oferi o formă de detecție mai ieftină, mai rapidă și mai precisă decât testele de diagnostic tradiționale.
Senzorii de laborator pentru Zika, de exemplu, pot diagnostica pacienții în două-trei ore. Echipa a estimat în 2016 că senzorii au costat aproximativ 20 de dolari fiecare, în timp ce testul în sine a fost de un dolar sau mai puțin pentru fabricare.
În schimb, testele coronavirus durează aproximativ 24 de ore, iar pacienții primesc deseori rezultate peste câteva zile.
Testul de coronavirus dezvoltat de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA costă aproximativ 36 de dolari. Pentru laboratoarele private, prețul este de 51 de dolari.
Un înlocuitor pentru verificările de temperatură
Momentan, verificarea temperaturii este singura metodă prin care persoanele bolnave de COVID-19 pot fi detectate pe loc.
Însă această metodă ratează o mare marjă de infectați, inclusiv pacienți care sunt asimptomatici sau pre-simptomatici sau se confruntă cu alte simptome decât febră.
Collins consideră că senzorii săi pot identifica mai multe cazuri detectând virusul în sine, nu simptomele acestuia.
Scopul cercetătorilor este de a începe fabricarea măștilor până la sfârșitul verii.
În momentul de față suntem limitați de faptul că avem o echipă relativ mică. Muncim cu toții cât de mult putem pentru ca fabricarea acestor măşti să înceapă la finalul lunii august
Jim Collins, şeful laboratorului de bioinginerie MIT