Biologii pot reconstrui, în premieră, evoluția unei tumori și pot vedea cum o eroare genetică dintr-o singură celulă a ADN-ului pacientului a dus la dezvoltarea incontrolabilă a maladiei, se arată în articolul publicat de experți pe site-ul The Conversation.
Această nouă tehnologie îi va ajuta pe doctori să înțeleagă cum a evoluat un anumit tip de cancer și apoi să poată să personalizeze tratamentele pentru fiecare pacient în parte, pentru ca acestea să fie mai eficiente și să crească rata de succes.
Experții de la Oxford explică faptul că suntem făcuți din miliarde de celule care lucrează împreună pentru fiecare părticică a corpului nostru. Din când în când, una dintre aceste celule dobândește o eroare sau o mutație, iar această iregularitate poate face ca această celulă neobișnuită să se dividă și să crească mai repede decât cele sănătoase, cauzând dezvoltarea unei tumori.
În timpul acestui proces, celulele evoluează și pot acumula nenumărate alte mutații, care le fac mai periculoase decât cea inițială.
Până acum, cercetătorii din domeniul oncologic obișnuiau să ia o parte a tumorii și să o analizeze ca întreagă. Însă, fără a înțelege istoria evoluției pentru fiecare tip de cancer, știința nu le poate oferi medicilor o imagine de ansamblu asupra bolii, pentru a înțelege cât este de agresiv.
Fără să cunoască originea și evoluția tumorii, oncologilor le este greu să aleagă cel mai bun tratament pentru fiecare pacient în parte. De aceea, multe scheme nu funcționează, iar când acestea dau rezultate uneori cancerul reapare în câteva luni sau ani, într-o formă mai agresivă ca prima și mai dificil de tratat.
Văzând că nu pot învinge tumorile ca pe un întreg, cercetătorii au recurs la o nouă strategie, în urmă cu cinci ani, de tipul „dezbină și stăpânește”. Așa au început să analizeze individual celulele canceroase, dar nici această nouă realizare nu le oferea suficiente instrumente să vadă imaginea de ansamblu.
Sunt analizate leucemiile agresive
O echipă de cercetători de la MRC Weatherall Institute of Molecular Medicine, din cadrul Universității Oxford a dezvoltat o nouă tehnică de analiză care permite depistarea erorilor genetice pe care le-a acumulat o celulă canceroasă, putând identifica, în același timp și activitatea genetică a acesteia și funcția ei celulară. Iar acest lucru le oferă medicilor să afle toate aspectele tumorii, în cel mai mic detaliu.
Noua tehnică se numște TARGET-seq și a fost folosită într-un studiu făcut pe 11 pacienți ale căror celule sangvine deveniseră canceroase. Datorită noii proceduri, au putut stabili cu exactitate istoricul tumoral al fiecărei celule și au identificat moleculele care erau active în primele faze ale dezvoltării tumorii.
În cadrul aceluiași experiment, oamenii de știință au mai descoperit și faptul că unele celule care păreau sănătoase (pentru că nu aveau mutații tumorale) se comportau ca unele canceroase și activau gene anormale, doar pentru că se aflau într-un mediu tumoral.
Biologii folosesc în prezent TARGET-seq ca să analizeze diferite tipuri de leucemii agresive la care tratamentele nu au dat rezultate. Ei vor să înțeleagă cum ar putea să elimine celulele le care a pornit și care au susținut tumora, care să poată apoi să le elimine complet.
Citește și: