Cheia s-ar afla în adenovirus, virusul răcelii obișnuite, care este utilizat pentru a livra proteina spike a coronavirusului în organism, susțin Rolf Marschalek, profesor la universitatea Goethe din Frankfurt, și colegii săi.

Vaccinurile ARN mesager dezvoltate de Pfizer/BioNTech și Moderna nu utilizează acest „sistem de livrare” și de aceea nu au existat cazuri de coagulare a sângelui legate după vaccinarea cu aceste seruri, arată sursa citată.

Adenovirusul ajunge în locul greșit

Studiul oamenilor de știință germani, care nu a fost încă evaluat de alți cercetători, arată că problema constă în intrarea adenovirusului în nucleul celulei, mai degrabă decât în lichidul celular, unde virusul produce în mod normal proteine.

După ce adenovirusul ajunge în nucleul celulei, ca efect, anumite părți ale proteinei spike se îmbină sau se despart, creând versiuni mutante, care nu sunt capabile să se lege de membrana celulară, unde are loc imunizarea importantă.

Aceste proteinele mutante „plutitoare” sunt cauza formării de cheaguri de sânge la aproximativ una din 100.000 de persoane vaccinate, spune Rolf Marschalek.

Sunt deja discuții cu Johnson & Johnson pentru modificarea vaccinului

Cercetătorul susține că vaccinurile pot fi reproiectate pentru a rezolva problema. O discuție pe această temă a fost inițiată deja cu compania Johnson&Johnson, a declarat Marschalek pentru pentru Financial Times.

Compania „încearcă să-și optimizeze vaccinul acum”, a spus Marschalek ziarului. „Cu datele pe care le avem, le putem spune producătorilor de vaccinuri cum să mute aceste secvențe, codificând proteina spike într-un mod care previne reacțiile de îmbinare aberante”, a mai precizat el.

Cercetătorii germani afirmă că încă nu au vorbit cu cei de la AstraZeneca, dar o pot face, dacă producătorii britanico-suedezi vor dori acest lucru.

Cazuri de tromboze după vaccinarea cu AstraZeneca au fost raportate în mai multe țări, numai în Marea Britanie depistând 168 de cazuri, până la sfârșitul lunii trecute.

Și după imunizarea cu Johnson & Johnson au fost raportate tromboze.

În România nu s-a înregistrat până acum niciun astfel de efect advers.

 
 

Urmărește-ne pe Google News