Unul dintre „urmașii” notabili ai Delta este varianta cunoscută sub numele de AY.4.2, răspândită mai ales în Regatul Unit, unde a fost identificată în 10% dintre probele secvențiate.
AY.4.2 are două mutații suplimentare în proteina spike, folosită de virus pentru a pătrunde în celule, iar oamenii de știință analizează dacă aceste modificări reprezintă sau nu un avantaj pentru virus.
Autoritatea pentru Sănătate şi Securitate în Muncă din Marea Britanie a calificat AY.4.2 drept „o variantă în curs de investigare”, iar o analiză preliminară sugerează că aceasta nu afectează în mod semnificativ eficacitatea vaccinului în comparație cu Delta. Există însă dovezi că noua tulpină ar putea fi mai transmisibilă decât „strămoșul său”.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, AY.4.2 s-a răspândit în cel puțin 42 de țări, inclusiv în Statele Unite.
Între timp, oamenii de știință urmăresc cu atenție evoluția Delta, căutând orice semn că aceasta ar fi suferit mutații ce ar putea ocoli protecția oferită de vaccin sau de trecerea prin boală.
Cea mai îngrijorătoare variantă a coronavirusului
Descoperită în decembrie 2020, în India, tulpina Delta rămâne cea mai îngrijorătoare versiune a virusului SARS-CoV-2. Este de două ori mai contagioasă decât variantele anterioare ale virusului, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, iar studiile sugerează că persoanele infectate cu această tulpină au un risc mai mare să fie spitalizate decât cele care au contractat o altă variantă.
Totodată, Delta poate declanșa simptomele COVID cu două până la trei zile mai devreme decât alte variante, ceea ce îi lasă sistemului imunitar mai puțin timp pentru a se apăra.
America de Sud este singura zonă a lumii unde varianta Delta nu s-a răspândit la fel de rapid ca în alte părți. Asta pentru că aici variantele Gamma, Lambda și Mu sunt cele care contribuie încă la o mare parte dintre cazurile de infectare.
În contextul în care vaccinurile anti-COVID nu protejează 100% de infectare, ci previn formele severe de boală și decesul, dr. Gregory Poland, care lucrează a dezvoltarea de vaccinuri la Clinica Mayo din SUA, spune că va fi nevoie de o nouă generație de vaccinuri care să blocheze și transmiterea virusului. Până atunci, lumea va fi în continuare vulnerabilă în fața coronavirusului.
Foto: 123rf.com