Peste 20 de lucrări științifice și cărți au fost asumate în mod fraudulos de către Elena Ceaușescu și acestea există încă în jurnalele academice. Mai mulți cercetători români cer ca acestea să fie retrase având în vedere că soția dictatorului își obținuse titlurile în urma unui fals de proporții, scrie The Guardian.
Acesteia i se spunea ironic în acea perioadă „savantă de renume mondial” sau „codoi”, după felul în care pronunța formula dioxidului de carbon – CO2.
Oamenii de știință spun că principala problemă este că mulți alți cercetători pot în continuare să acceseze și să citeze din lucrările scrise sub numele ei, când acestea aveau de fapt alți autori, iar Elena Ceaușescu în realitate abia putea să recunoască formule chimice de bază.
Aceștia cer ca titlurile onorifice, premiile și doctoratul Elenei Ceaușescu să fie revocate și instituțiile care i-au recunoscut munca, printre care Societatea Regală de Chimie din Marea Britanie și Politehnica Central London, astăzi Universitatea Westminster, să admită public că valoarea sa academică era de fapt nulă. Doctoratul Elenei Ceaușescu obținut în România nu a fost niciodată retras.
De la muncitoare necalificată la director de institut
Chris Isloi, cercetător în neuroștiințe și psihologie în Londra, și Andrei Dumbravă, doctor și lector la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași sunt inițiatorii demersului de reparație academică.
În biografia Elenei Ceaușescu scrie că ar fi făcut Institutul Politehnic din București la seral, timp de șapte ani, începând din 1950, și după ce și-a luat diploma ar fi lucrat la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie (ICECHIM).
„Înainte să își facă doctoratul și licența în chimie, ea era muncitoare necalificată în institut, sub supravegherea persoanei care a lucrat cel mai mult de fapt la doctoratul ei”, a declarat Andrei Dumbravă pentru The Guardian. În 1965, Elena Ceaușescu a devenit chiar directoarea ICECHIM.
„Faima ei internațională a fost susținută prin faptul că alți chimiști români erau obligați să scrie lucrările, unele dintre ele ajungând să fie publicate în jurnale internaționale, la fel a fost scrisă și o carte, tradusă în engleză și publicată de Pergamon Press, o cunoscută editură britanică”, a povestit și Chris Isloi.
Mai mult, acea carte are și o prefață scrisă de chimista câștigătoare a premiului Nobel Dorothy Hodgkin care zice: „Nu dețin suficiente cunoștințe tehnice în domeniu pentru a oferi o evaluare științifică și critică a conținutului. Dar și o citire rapidă demonstrează că domeniul cercetării acoperit de autor este vast și de actualitate.”
Unul dintre profesorii care cer retragerea titlurilor este Mircea Teodorescu, de la Universitatea Politehnică din București, care a fost coautor al Elenei Ceaușescu în perioada 1984-1989, când era profesor asistent.
Toate lucrările științifice ale departamentului trebuiau să o aibă ca prim autor pe Elena Ceaușescu, din ordinul Partidului Comunist.
Mircea Teodorescu, pentru The Guardian:
Numele Elena Ceaușescu rămâne însă pe site-ul ICECHIM ca fost manager. „Perioada 1970-1980, în care Elena Ceaușescu a deținut poziția de director nu poate fi ștearsă din istoria instituției”, a declarat și Mihaela Doni, actuala directoare a ICECHIM pentru publicația britanică.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro