Liliecii fac sex oral
Libiao Zhang (China) şi colegii săi se laudă cu “descoperirea secolului”: liliecii fac sex oral! Pentru asta, ei au luat premiul Ig Nobel la categoria “biologie”. Echipa de la Institutul de Entomologie din China a filmat liliecii în timp ce făceau sex, pe timp de noapte. Ei “se iubesc” cu capul în jos – cum altfel? – şi îşi muşcă uşor partenera de gât. În tot acest timp, femela linge organul reproductiv al partenerului. Cercetătorii au mai spus că actul sexual la lilieci ţine, în medie, 19 secunde. În tot acest timp, masculul nu se mişcă deloc, iar femela “face toată treaba”…
Bărbile conţin microbi
Studiile ştiinţifice ale lui Manuel Babeito, din
Petrolul şi apa nu se amestecă
Eric Adams (SUA) “a descoperit”, în urma unui studiu finanţat de British Petroleum (compania responsabilă pentru dezastrul din Mexic, unde tone de petrol au fost deversate în ocean), că petrolul şi apa nu pot forma un amestec omogen. Având în vedere că principiul este similar cu cel al uleiului care nu se amestecă cu apa, “descoperirea” sa este, de fapt, un lucru cunoscut de multă vreme… Adams a luat premiul la categoria “chimie”.
Simon Rietveld, din Olanda, a fost declarat câştigător, alături de colegii săi, la categoria “medicină”, după ce a afirmat că astmul poate fi tratat printr-o plimbare cu montagne russe. Se pare că adrenalina eliminată în corp îi ajută pe adulţi şi pe copii să respire ceva mai bine o vreme, însă specialiştii spun că nu e un tratament propriu-zis şi că o astfel de plimbare nu poate vindeca pe nimeni de astm.
«Mucii» balenelor, colectaţi cu elicopterul
Karina Acevedo-Whitehouse, din Marea Britanie, şi colegii săi de la Institutul de Zoologie din Londra au primit lg Nobel pentru inginerie, după ce au perfecţionat un sistem de colectare a mucozităţilor balenelor cu ajutorul unui minielicopter cu telecomandă. “Mucii” strânşi sunt testaţi în laborator pentru a se vedea care e starea de sănătate a balenelor.
Reţea feroviară modelată din noroi
Mark Fricker şi Dan Bebber, de la Universitatea Oxford, au reuşit să modeleze în noroi o reţea feroviară bine pusă la punct şi au obţinut un premiu Ig Nobel la categoria “transport”.
Promovarea la întâmplare, eficientă
Alessandro Pluchino, din Italia, a demonstrat matematic că organizaţiile devin mai eficiente dacă promovează oameni la întâmplare. El a luat lg Nobel pentru management.
Înjurătura, un bun calmant
Richard Stephens, de la Universitatea Keele, din Marea Britanie, a constatat că poţi scăpa mai uşor de durerile provocate de loviturile minore şi accidentele uşoare dacă înjuri. El a luat premiul pentru pace.
Metodă «nouă» de investiţie
Mai mulţi directori de companii importante au primit premiul Ig Nobel pentru economie, după ce au promovat o metodă de investit banii care creşte profitul şi diminuează pierderile. De parcă investiţiile ar fi avut, până acum, un alt scop…
Cu şosete, nu aluneci pe gheaţă
Premiul pentru fizică a fost acordat Liannei Parkin, din Noua Zeelandă, pentru descoperirea făcută cu privire la alunecatul pe gheaţă, iarna. Ea a observat că oamenii cad mult mai rar dacă poartă şosete peste încălţăminte.