În vârstă de 48 de ani, Vinatier și-a cerut scuze în sala de judectă, spunând că nu știa că ar fi trebuit să se înregistreze.
Cercetătorul, care și-a recunoscut anterior vinovăția, a recitat un vers al poetului rus Alexandru Pușkin.
În pledoaria avocaților lui Vinatier s-a solicitat ca inculpatul să fie amendat în loc să se confrunte cu o pedeapsă cu închisoarea, dar a fost respinsă de judecător.
„Instanța a decis să-l găsească vinovat pe Vinatier și să-l condamne la trei ani într-o colonie penală de regim general”, a transmis judecătoarea Natalia Cheprasova de la tribunalul districtual Zamoskvorețki din Moscova.
Procurorii au cerut trei ani și trei luni de închisoare. Ei au susținut că informațiile colectate de Vinatier ar fi putut fi folosite împotriva Rusiei.
Echipa de avocați a transmis că va face recurs. „Considerăm sentința aspră și cu siguranță vom face recurs”, a precizat, după verdictul instanței, avocatul lui Vinatier, Pavel Mamonov.
Laurent Vinatier lucra de ani de zile la conflictul dintre Rusia şi Ucraina, în cadrul unor eforturi diplomatice paralele şi discrete ale guvernelor.
Născut în 1976, francezul are un doctorat în filosofie şi este expert în Cecenia.
Franța nu a comentat verdictul instanței de la Moscova. Anterior, președintele francez Emmanuel Macron a cerut eliberarea lui Vinatier.
La începutul lunii octombrie, un american de 72 de ani capturat de armata rusă în Ucraina a fost condamnat la aproape 7 ani de închisoare, sub acuzația că a luptat la Izium ca mercenar.
Sfantul__Cuvios_Pafnutie • 14.10.2024, 22:20
Iar între timp Franţa va discuta, şi va negocia, şi nu va risca escaladarea. Ia arestaţi vreo duzină de spioni ruşi că har domnului, aveţi destui, trimiteţi câteva piese din ei ca mostre la ambasada Rusiei, şi veţi vedea brusc cum încep ruşii s-o lase mai moale cu arestările de genul ăsta.