Cerealele pentru micul dejun din rafturile magazinelor nu sunt atat de sanatoase precum vor producatorii sa ne faca sa credem, rezulta dintr-o recenta cercetare efectuata in Anglia.

Aceste produse contin inca niveluri ridicate de grasimi, sare si zahar, chiar daca fabricantii sustin ca le-au imbunatatit caracterul sanatos. Organizatia Which a analizat continutul a 275 de tipuri diferite de cereale procesate si le-a categorisit ca rosii, galbui si verzi, in functie de continutul in grasimi, sare si zahar, conform criteriilor de etichetare propuse de Agentia de Standarde Alimentare (ASA). Mai mult de trei sferturi din cerealele analizate contin niveluri ridicate de zahar, o cincime au niveluri ridicate de sare si sapte la suta au niveluri ridicate de grasimi saturate.

Indulcitorii produc obezitate

Cerealele pentru copii au in special continut mare de zahar, cu 88 la suta din ele incadrate la rosu. Desi producatorii au redus continutul de sare sub presiunea ASA, 13 la suta din cerealele pentru copii sunt inca in categoria rosu, iar 10 la suta, la aceeasi culoare pentru continutul ridicat de grasimi. Noua din cerealele studiate contineau mai mult de patru lingurite de zahar la portia recomandata si numai 13 la suta au fost in categoria verde pentru zahar.

Desi continutul de grasimi a fost in general de la mediu spre scazut, unul din produse continea atat de multa grasime cat carnatii de porc din supermarketuri, adica peste 20 la suta.

La unele cereale continutul de grasimi a fost marit prin prezenta miezului de nuca, ce are grasimi esentiale sanatoase, dar adesea continutul deriva din grasimi adaugate, unele din ele din ulei vegetal hidrogenat. “În pofida imaginii lor de produse sanatoase, unele cereale au continut ridicat de sare, zahar si grasimi. Cu atatea preocupari publice legate de obezitate si de bolile de alimentatie, noi suntem ingrijorati ca majoritatea cerealelor pentru copii sunt atat de nesanatoase”, a declarat Sue Davis, consultant la Which.

Anglia este al doilea mare consumator de cereale pentru micul dejun din lume.

 
 

Urmărește-ne pe Google News