Femeile care au o dieta bogata in cereale integrale prezinta mai putine riscuri de a se imbolnavi de hipertensiune arteriala, potrivit unui studiu american publicat in American Journal of Clinical Nutrition.
Cercetatorii de la Universitatea Harvard din Boston au descoperit ca femeile care consuma cereale integrale prezinta cu 11% mai putine riscuri de a se imbolnavi de hipertensiune arteriala fata de cele care nu consuma asa ceva.
Poate beneficiul pare modest, dar studii anterioare au evidentiat faptul ca cerealele integrale precum ovazul, taratele si orezul brun contribuie la scaderea riscului de boli cardiace si accidente cerebrale.
Fibrele si alte substante nutritive din cerealele integrale mentin un nivel al colesterolului scazut, reduc nivelul de zahar si insulina din sange, imbunatatesc functionarea aparatului circulator si reduc inflamarile.
La studiu au participat 40.000 de femei. Voluntarele au oferit detalii despre obiceiurile alimentare, inclusiv despre consumul zilnic de paine neagra, fulgi de porumb, ovaz si cereale integrale. Cercetatorii au luat in calcul si alti factori de risc precum varsta, greutatea corporala, fumatul si sedentarismul.
Dintre cele aproximativ 30.000 de femei care la inceputul studiului nu sufereau de hipertensiune arteriala, cele care consumau zilnic cereale integrale prezentau riscul cel mai scazut sa dezvolte aceasta maladie. ?n schimb, cerealele rafinate, precum pastele, painea alba si alte alimente de acest tip produse din faina alba nu previn hipertensiunea arteriala.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!