Aprinderea flăcării olimpice va avea loc la ruinele Templului Herei din Olimpia, acolo unde se organizau jocurile grecești antice din secolul al VIII-lea î.Hr. și până în secolul al IV-lea d.Hr.
„Din cauza situaţiei legate de pandemia de COVID-19, ceremonia de aprindere a torţei se va desfăşura într-un strict protocol sanitar local”, a anunțat Comitetul olimpic elen.
Printre participanții la ceremonie se numără membrii Comitetului Olimpic Internațional, cei ai comitetelor olimpice ale Greciei și Chinei, președintele Greciei, Katerina Sakellaropoulou, și reprezentanții presei care au fost vaccinați anti-COVID.
Din cauza pandemiei, organizatorii au decis să renunțe și la obișnuita călătorie prin Grecia a flăcării olimpice.
„Nu va exista nicio ștafetă a torței pe teritoriul grecesc și în urma ceremoniei de aprindere din Olimpia Antică, flacăra va fi transferată la Acropole, unde va rămâne peste noapte”, au transmis reprezentanții Comitetului olimpic elen, pe 12 octombrie.
A doua zi dimineață, flacăra va fi transportată la stadionul Panathenaic din Atena, o arenă din secolul al II-lea folosită atât pentru Jocurile din 1896, cât și pentru cele din 2004. Ulterior, torța va fi predată delegației de la Beijing pentru a fi dusă în China.
În mod tradițional, flacăra era plimbată pe distanțe de sute de kilometri în jurul Greciei, prin 50 de orașe și situri arheologice.
În istoria modernă a Jocurilor Olimpice, aprinderea torței s-a mai desfășurat fără spectatori în 1984, în semn de protest al organizatorilor eleni față de caracterul comercial al Jocurilor Olimpice de la Los Angeles.
Jocurile Olimpice de iarnă de la Bejing vor avea loc în perioada 4-20 februarie 2022.
Foto: EPA