Când Barack Obama a fost învestit în funcție, în 2009, Beyonce și Aretha Franklin au cântat în cadrul ceremoniei. De-a lungul celor două mandate ale sale, președintele în exercițiu al SUA a găzduit la Casa Albă concerte susține de artiști precum Rihanna, Kendrick Lamar sau James Taylor și nu numai. Dacă Barack Obama se bucura de susținerea vedetelor, nu aceșali lucru se poate spune despre Donald Trump.
Potrivit site-ului american The Wrap, comitetul care organizează ceremonia de învestire a lui Donald Trump întâmpină dificultăţi serioase în ceea ce priveşte găsirea unor vedete pop care să accepte să cânte la evenimentul programat pe 20 ianuarie 2017.
”Ei telefonează managerilor, agenţilor, tuturor din oraş, pentru a vedea pe cine pot să angajeze, însă este foarte problematic”, a dezvăluit o sursă pentru acelaşi site.
John Legend, un cântăreţ recompensat cu 10 premii Grammy, care a fost de mai multe ori oaspetele lui Barack Obama la Casa Albă, spune că nu este ”deloc surprins” de această situație.
”Oamenii creativi au tendinţa de a respinge bigotismul şi ura. Când vedem pe cineva care predică divizarea şi ura şi bigotismul, e puţin probabil ca el să găsească prea mulţi oameni creativi care să accepte ca numele lor să fie asociate cu el”, a declarat John Legend, pentru BBC News.
”Nu aş face niciodată asta. Mulţi artişti din industria noastră au fost foarte pro-Hillary şi anti-Donald. Aşadar, nu aş accepta niciodată şi cei mai mulţi dintre oamenii inteligenţi nu vor face acest lucru”, a adăugat vedeta suedeză Zara Larsson, prezentă şi ea la gala BBC Music Awards, unde jurnaliștii britanici au stat de vorbă cu mai mulți artiști.
În ciuda acestor rezerve, consilierii lui Donald Trump păreau că au obţinut o victorie în acest sens, luna trecută, când au anunţat că o vedetă de prim rang va participa la ceremonia de pe 20 ianuarie.
”Elton John va susţine un concert pentru noi”, a spus Anthony Scaramucci, membru al comitetului de organizare a ceremoniei de învestire, punctând că Donald Trump va fi primul preşedinte care va ajunge la Casa Albă cu un punct de vedere oficial pro-gay.
La foarte scurt timp după anunţ, agentul de presă al cântăreţului Elton John a dat publicităţii un comunicat de presă în care a dezminţit vehement acele afirmaţii. ”Incorect. Elton nu va cânta acolo. Nu există niciun singur element de adevăr în acel anunţ”, a precizat agentul starului britanic.
De atunci, numele vehiculate în presa americană pentru acel concert aparţin unor artişti care nu sunt la fel de cunoscuţi – de la cântăreţul rap-rock Kid Rock la interpretul country Billy Ray Cyrus.
Totuşi, potrivit The Wrap, consilierii lui Donald Trump au încă speranţe să îi angajeze pe Bruno Bars sau Justin Timberlake. Situaţia a devenit atât de critică, încât se spune că echipa preşedintelui ales al Statelor Unite a decis să încalce protocolul oficial şi să ofere artiştilor onorarii generoase pentru a participa la acel eveniment. ”Sunt dispuşi să plătească oricât”, a spus o sursă, sugerând o cifră cu şase cifre.
Informaţia a fost însă negată de purtătorul de cuvânt al Comitetului de Învestire Prezidenţială, Boris Epshteyn, care a spus că ”nicio persoană care are o poziţie oficială sau o relaţie profesională cu Comitetul nu s-a angajat într-un comportant precum cel descris în presă”.
Chiar și așa, vedetele nu par dispuse să accepte propunerilr. ”Nu cred că voi dori să primesc bani de la acea persoană”, a spus starul pop american Adam Lambert, care colaborează de câţiva ani cu trupa britanică Queen, un apărător înflăcărat al drepturilor comunităţii LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi transgender).