Evenimentul a început la ora 10.00, în Piața Arcul de Triumf. La eveniment sunt prezenți președintele Klaus Iohannis, dar și premierul Florin Cîțu.
De asemenea, la ceremonie se află și Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, Lucian Bode, ministrul de Interne, Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților, dar și alte oficialități.
Au fost citite numele celor 27 de militari care și-au pierdut viața în misiunile din Afganistan, iar cei prezenți au ținut un moment de reculegere.
„Marcăm azi o zi cu totul specială încărcată de emoție și mai ales de recunoștință. De câte ori vorbim despre eroii României, despre cei mereu gata de sacrificiul suprem pentru patria noastră avem tendința să ne gândim mai degrabă la trecut, însă eroismul și iubirea de țară sunt astăzi printre valorile fundamentale constitutive ale națiunii noastre și de ce dovezi mai temeinice avem nevoie decât de sacrificiile uriașe ale celor care au luat parte la una dintre cele mai dificile operații ale Armatei noastre. Misiunea Forțelor Armate ale României în Afganistan va rămâne în cărțile de istorie drept cea mai lungă, complexă și importantă operație militară în afara teritoriului național, după cel de-al Doilea Război Mondial”, a transmis Klaus Iohannis, miercuri, într-o declarație de presă, la Arcul de Triumf.
Șeful statului a susținut un discurs despre importanța participării militarilor români la aceste misiuni.
„Copii cu un părinte plecat în misiuni, rude care primeau cu inima strânsă fiecare știre despre evoluțiile din zonele de conflict sau care își trăiau în ţară bucuriile și dramele, fără ca militarii noştri să poată lua parte la ele, cu toții au fost parte a efortului din Afganistan.
Nu este uşor să stai cu urechea la radio, cu ochii la televizor, să tresari la fiecare semnal al telefonului sau de fiecare dată când o maşină militară opreşte în apropierea casei tale”, a mai subliniat șeful statului.
Preşedintele Klaus Iohannis a înmânat în cadrul unei ceremoniei militare desfăşurate la Arcul de Triumf, distincţiile conferite drapelelor de luptă ale unităţilor participante la misiunea NATO Resolute Support în teatrul de operaţii din Afganistan.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 9La ceremonie vor defila detaşamente pedestre reprezentând structurile militare ale Armatei României care au îndeplinit misiuni în acest teatru de operaţii, începând din anul 2002 şi până în luna iunie a acestui an.
„Defilarea va fi deschisă de un detașament format din militari răniți în timpul celor peste 19 ani de participare a Armatei României la misiuni în Afganistan. Dispozitivul de defilare va include și un detașament al Jandarmeriei Române, care a executat, de asemenea, misiuni în acest teatru de operații”, se arată în comunicatul transmis de MApN.
De asemenea, vor fi decorate drapele de luptă ale unor comandamente, mari unități și unități ale Armatei României care au condus sau au executat misiuni în teatrul de operații.
Ultimul detaşament de militari români din Afganistan s-a întors acasă, la finalul lunii iunie.
Ministerul Apărării Naţionale a demarat, de la 1 mai, procesul de retragere a trupelor, conform Declaraţiei comune a Consiliului Nord-Atlantic adoptată la recenta reuniune extraordinară comună a miniştrilor de externe şi miniştrilor apărării din statele membre ale NATO.
Reprezentanții MApN au mai anunțat că în cadrul evenimentului care are loc azi, formaţii de aeronave vor survola monumentul. Asta deși de Ziua Aviației, care a avut loc marți, ceremonia s-a desfășurat fără survolul avioanelor militare.
Decizia a fost luată săptămâna trecută, după ce un elicopter care participa la repetițiile pentru Ziua Aviației a aterizat de urgență în Piața Charles de Gaulle.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro