În discursul susținut la ceremonia de la Templu Coral, premierul Ciolacu a subliniat eforturile de reconciliere făcute de România pentru participarea țării la Holocaust.
„În România, politicile antisemite duse de autorități au fost unele extrem de dure, care au determinat persecutări și torturi ale evreilor din România și un val de arestări și deportări, timp în care locuințele, magazinele, lăcașele de cult le erau vandalizate și incendiate”, a transmis premierul.
El a amintit că, începând din 2004, România a intrat „pe drumul asumării responsabilității pentru rolul jucat în Holocaust” și a subliniat că guvernul său este „un susținător al educării tinerei generații privind tragediile trecutului, în vederea prevenirii repetării acestora.”
Președintele Klaus Iohannis a transmis, la rândul său, un mesaj prin intermediul consilierului prezidențial Sergiu Nistor.
„Holocaustul a reprezentat o crimă abominabilă, concepută după un plan malefic ce urmărea să șteargă, în mod brutal și sistemic, întreaga existență a populației evreiești. Șase milioane de oameni au pierit, iar fiecare victimă reprezintă mai mult decât o statistică. În spatele cifrelor se află destine sfâșiate, comunități distruse și o imensă pierdere culturală și intelectuală”, a transmis președintele.
În acest context, Klaus Iohannis a subliniat că „România s-a angajat activ, prin întărirea cadrului legislativ și dezvoltarea de instrumente și politici pentru consolidarea educației, cercetării și comemorării Holocaustului, să lupte împotriva antisemitismului, a rasismului, a xenofobiei, pentru ca astfel de orori să nu mai aibă loc vreodată.”
Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este marcată în fiecare an pe 27 ianuarie, dată care marchează eliberarea lagărului de concentrare Auschwitz-Birkenau și sfârșitul Holocaustului.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro