Ei subliniază în scrisoare că lunile iulie şi august au fost cele mai sângeroase în Ucraina de la începutul războiului, mai ales în rândul civililor.

Dintre cei 10.582 de civili ucişi în Ucraina din 24 februarie 2022 încoace, 84% au fost omorâţi în zone locuite, departe de liniile frontului, o dovadă a unei „strategii deliberate a Rusie de a ţinti populaţia”, denunţă semnatarii scrisorii.

Ei subliniază că Moscova este un stat membru al Consiliului de Securitate al ONU şi are, în această calitate, un mandat de menţinere păcii în lume.

Prin această încălcare „monstruoasă” a Chartei ONU şi a Convenţiilor de la Geneva – care protejează civilii pe timp de război – „întregul edificiu al dreptului internațional riscă să se transforme într-o cochilie goală”, scriu aceşti foşti miniştri de externe, care recunosc că „dezintegrarea” acestui sistem nu este nouă.

Foștii miniștri de externe latino-americani cer suspendarea Rusiei din Adunarea Generală a ONU, la fel cum s-a întâmplat în cazul Africii de Sud din 1974 şi până la sfârşitul apartheidului, 20 de ani mai târziu.

Urmărește-ne pe Google News