”Există in jurul nostru o serie de substanțe potențial periculoase, ce pot afecta echilibrul hormonal al organismului, generând riscuri serioase pentru sănătate. Acestea – numite perturbatori endocrini – se găsesc intr-un număr mare de produse precum ambalajele alimentelor, detergenți, jucării, produse de igiena personală, și ar trebui identificate, clasificate și reglementate de urgență”, a afirmat Daciana Sârbu, în cadrul unei dezbateri ce a avut loc in plenul Parlamentului European de la Strasbourg. „Evaluarea corectă a impactului asupra sănătății trebuie să primeze, și nu efectele asupra economiei”, a subliniat eurodeputata.
Singurele criterii pentru stabilirea proprietăților care afectează sistemul endocrin trebuie sa fie cele care țin de sănătate, consideră Daciana Sârbu. “Criteriile de clasificare a acestor substanțe trebuie sa se bazeze pe dovezi științifice, nu pe motivații economice. Când a trebuit sa stabilească aceste criterii, Comisia s-a grăbit si a evaluat doar costurile si beneficiile socio-economice, in loc sa se preocupe in primul rând de impactul asupra sanatatii”, a atras atenția eurodeputata PSD in plenul PE.
“Nu discutăm despre o problemă minoră cu impact neglijabil. Vorbim despre o problemă majoră de sănătate publică, pe care trebuie sa o soluționăm urgent. Nu văd din partea Comisiei semnalul că înțelege această nevoie de a acționa rapid! Dimpotrivă, mai întâi a amânat timp de un an luarea unei decizii, apoi și-a stabilit prioritățile în mod greșit”, a afirmat deputata europeană, care este și vicepreședinta a Comisiei de Sănătate a PE.