Decizia Tribunalului București vine după ce, vreme de mai multe luni, dosarul a fost plimbat între instanțe, deoarece magistrații nu deciseseră cine are competența să soluționeze acest caz.
Tribunalul București a decis pe 16 februarie că este competent să judece cererea DIICOT de redeschidere a anchetei, iar marți, 2 martie, a respins-o.
Dosarul protestelor diasporei din Piața Victoriei a fost clasat parțial în iulie 2020, rămânând în cercetare doar câteva abuzuri punctuale ale jandarmilor.
Conform comunicatului oficial, ancheta a stabilit atunci că nu sunt probe care să susțină nici acuzația de tentativă de lovitură de stat, așa cum considera Jandarmeria Română, dar nici că ar fi fost o diversiune care să valideze reprimarea protestului, cum au declarat participanții.
Pe 4 august 2020, fostul procuror-şef al DIICOT Giorgiana Hosu a infirmat parţial soluţia de clasare a dosarului „10 august” şi a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul foştilor şefi din Jandarmerie: colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, maiorul Laurenţiu Cazan, colonelul Cătălin Sindile şi comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică.
Decizia trebuia aprobată de un judecător, iar cererea DIICOT a fost trimisă la Curtea de Apel Bucureşti, instanţă care hotăra pe 10 august 2020 că nu are competenţa materială de a soluţiona cererea procurorilor şi trimitea dosarul la Tribunalul Bucureşti.
Dosarul a fost trimis ulterior la instanţa supremă, pentru soluţionarea unei cereri formulate de colonelul Sebastian Cucoş privind sesizarea Curţii Constituţionale, care a fost respinsă de magistraţi.
După respingerea cererii de sesizare a CCR, dosarul a intrat pe rolul Tribunalului Bucureşti în octombrie 2020, însă a fost amânat de trei ori, invocându-se diverse motive de procedură.
Curtea de Apel București a decis pe 4 februarie condamnarea definitivă a doi dintre cei șapte bărbați acuzați că au lovit-o pe femeia jandarm în timpul mitingului diasporei.
Aceasta a fost prima sentință definitivă în dosarele penale demarate de procurori după violențele din 10 august.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro