Uri Frank, fostul șef al Intel a devenit acum coordonatorul activității de dezvoltare strategică a chip-urilor la fabrica din Israel a Google, scrie Globes. Inginerul a coordonat sectorul semiconductorilor pentru centre de date și computere de la Intel, sector care aducea venituri de 30 de miliarde de dolari anual. Se presupune că asta vrea și Google de la el.

Mutarea lui Uri Frank este o mică parte din mișcările și efervescența de pe piața semiconductorilor din toată lumea. Toate marile companii de tehnologie au o divizie de fabricare a chip-urilor și în ultima vreme, pe lângă Intel, și Apple, Amazon și Microsoft au început să producă în Israel. Urmează ca Facebook să își deschidă de asemenea o fabrică de chip-uri. Israel devine spațiul preferat pentru fabricarea de chip-uri pentru cele mai mari companii ale lumii.

Intel fabrică chip-uri pentru unități centrale de procesare din computere, centre de date și rețele. Apple dezvoltă senzori LiDAR (care determină distanțele) pentru iPhone și mașini autonome. Creșterea pieței de internet și software înseamnă o nevoie tot mai mare de chip-uri. Așa că marii jucători de pe piață, Amazon, Microsoft și Google, care sunt și cele mai mari companii cloud din lume, au avut nevoie să își crească producția proprie.

O mie de miliarde de dolari până în 2030

„Piața globală de chip-uri a explodat pe un val de cerere în creștere, ajungând la 400-500 de miliarde de dolar pe an. CEO-ul Tokyo Electron previzionează că până în 2030-2031 va atinge chiar o mie de miliarde de dolari pe an”, spune analistul Shahar Carmi, citat de Globes.

Cea mai mare provocare pentru piața chip-urilor este însă personalul. Intel are 14 mii de angajați în Israel, de pildă. „Personalul de calitate valorează mai mult decât banii. Companii vor face efortul de a ajunge la talente și locurile-sursă rămân Silicon Valley și Israel”, spune analistul Sergey Vastchenok. Pe fondul dezvoltării pieței de chip-uri, începe și bătălia pe angajați, uneori „furând” oameni unii de la alții.

Dezvoltarea tehnologiei, inteligența artificială, creșterea pieței de streaming de filme, toate duc la nevoia de hardware și software și implicit de cea a chip-urilor.

Taiwan a înțeles încă din anii 1980 cum va arăta viitorul și Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. este considerat acum lider mondial. Și dacă în anii 70, petrolul era cel care crea conflicte geopolitice, acum patentele de tehnologie, în special cele legate de infrastructura internetului și chip-urile au înnăsprit relațiile dintre China și SUA.

Americanii au impus restricții în vânzarea chipurilor în China, de pildă, și cu acest prilej asiatici caută să dezvolte industria și să-și câștige independența în domeniu. De altfel, China își permite în acest moment să producă 30% din chip-urile necesare propriei industrii.

 
 

Urmărește-ne pe Google News